Site icon Editia de Dimineata

Apple renunță la proiectul pentru mașina electrică

Apple va abandona proiectul unei mașini electrice, după un deceniu de încercări, potrivit Bloomberg.

Bloomberg a aflat că doi dintre executivii responsabili de proiectul mașinii electrice i-au informat marți seara pe angajați că acesta va fi oprit iar cea mai mare a echipei va fi mutată la divizia care face cercetări pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, care este acum una dintre prioritățile companiei. Având în vedere că la proiectul mașinii electrice lucrează și designeri de vehicule și specialiști din acest domeniu, vor fi făcute și disponibilizări, dar nu este clar câți oameni vor fi concediați. De-a lungul ultimilor ani Apple a “furat” angajați din toată industria auto, inclusiv de la Aston Martin, Lamborghini, BMW și Porsche.

Vestea a produs o creștere a acțiunilor Apple, pentru că deja compania a investit foarte mult timp și miliarde de dolari în acest proiect, iar rezultatul era neclar. Gigantul tehnologic a început să lucreze la o mașină electrică în 2014, propunându-și inițial un vehicul complet autonom, cu interior de limuzină și o navigație cu ghidare vocală. Dar, între timp, toate proiectele cu navigație autonomă au întâmpinat dificultăți.

În 2017, Apple a făcut primele teste ale sistemului său pe un SUV Lexus. Încetinirea vânzărilor de mașini electrice, anul trecut, a venit într-un moment în care Apple încă era la ani distanță de producerea unui vehicul electric, mai arată Bloomberg, iar conducerea companiei a luat decizia stopării proiectului în ultimele săptămâni. Prima sa mașină electrică nu ar fi putut fi lansată pe piață înainte de 2028.

Apple a investit, în ultimii cinci ani, 113 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare, dar preferă acum să-și concentreze eforturile către gadgeturi precum căștile de realitate virtuală Vision Pro, iar intenția de a se concentra pe inteligența artificială generativă este considerată de analiști un pas corect.

 

Exit mobile version