Site icon Editia de Dimineata

Aproape de un record. A coborât până la 70 de metri sub apă fără tub de oxigen

Cercetătorii au crezut că oamenii pot înota până la o adâncime maximă de 30 de metri cu o singură respirație, fără sursă de oxigen.

Iată că o femeie a reușit mai mult decât atât.

Amber Bourke a coborât mai mult de 70 de metri, iar fenomenul nu are o explicație fiziologică. Când australianca avea 20 de ani a descoperit ceva uimitor despre ea însăși. A dat peste un loc în care se făceau „scufundări libere” – scufundări subacvatice fără aparat de oxigen – și a decis să încerce.

Mi-am ținut respirația timp de patru minute și am coborît până la 18 metri”, a spus Bourke, care este actuala campioană australiană la scufundări libere.

Nici nu credeam că e omenește posibil”, mai susține ea.

În 2018, Bourke era printre cele mai bune sportive din lume și, în apele adânci de pe coasta Filipinelor, a încercat să doboare recordul mondial feminin. A ajuns de 73 de metri, dar a leșinat timp de secundă după ce a ajuns la suprafață, iar acest lucru a descalificat-o, scrie digi24.ro.

Dacă stai suficient de mult sub apă, există întotdeauna riscul ca nivelul de oxigen să scadă la o limită sub care creierul va decide să se închidă pentru a se proteja de leziuni. Deci, într-un fel, este un lucru bun, dar e frustrant la sfârșitul unei scufundări lungi”, spune ea.

sursa foto: sgorj.ro

Exit mobile version