Site icon Editia de Dimineata

Ar putea meditația să ajute la tratarea depresiei, cel puțin la adolescenți?

Ar putea meditația să ajute la tratarea depresiei, cel puțin la adolescenți? Un studiu recent zice că da.
În mijlocul unei crize devastatoare de sănătate mintală care afectează mii de adolescenți americani, profesoara de psihologie de la Universitatea Northeastern, Susan Whitfield-Gabrieli, spune că un remediu neinvaziv pentru depresie și anxietate oferă speranță.
Într-un studiu de #imagistică cerebrală, adolescenții care folosesc meditația de conștientizare completă (mindfulness) ghidată de neurofeedback au reușit să calmeze o rețea de regiuni ale creierului asociate cu depresia, anxietatea, ADHD și alte tulburări.

Mindfulness ajută la anxietate și depresie

Un raport publicat în februarie spune că adolescentele se confruntă cu rate-record de tristețe și mai mult de 40% dintre respondenții la sondajul de liceu au spus că s-au simțit atât de triști sau fără speranță încât nu s-au putut implica în activitățile lor obișnuite timp de cel puțin două săptămâni în cursul anului precedent.
„Trebuie să-i prindem pe acești copii înainte să cadă”, spune Whitfield-Gabrieli. „De ce să nu includem meditația de tip „mindfulness” ca parte a curriculum-ului școlar?”
Neurofeedback-ul nu a implicat electrozi, dar a implicat ca studenții să se afle în scanere funcționale de imagistică prin rezonanță magnetică ce s-au concentrat pe anumite regiuni ale creierului lor.
În viitorul apropiat, un telefon inteligent ar putea fi capabil să capteze semnalele și să solicite utilizatorului „să facă meditație de conștientizare acum”, să facă exerciții fizice sau să-și amintească să ia un antidepresiv, spune ea.
„Oamenii realizează din ce în ce mai mult impactul uimitor, eficient și global pe care îl poate avea meditația mindfulness.”

Sursa foto: Ruby Wallau/Northeastern University

Exit mobile version