Site icon Editia de Dimineata

Ar putea niște alge să ne ajute să vindecăm orice rană? Se pare că da

Ar putea niște alge verzi-albastre (cianobacterii) să ne ajute să vindecăm orice rană? Se pare că da.
Cercetătorii au folosit o tehnologie cu plasmă pentru a transforma o specie de microalge verzi-albastre într-un strat bioactivă cu proprietăți incredibile de vindecare a rănilor. Ei spun că acesta poate fi aplicat pe pansamente și dispozitive medicale pentru a proteja pacienții de infecții, pentru a accelera vindecarea și pentru a reduce inflamația.
Plasma se formează din gaz atât de supraîncălzit încât electronii sunt smulși din atomi, rezultând o supă de ioni încărcați pozitiv și electroni încărcați negativ. Un jet de plasmă la presiune atmosferică (JPPA) asigură o descărcare a acesteia la presiunea ambiantă folosind un amestec de gaz nobil și gaz molecular trecut printr-o descărcare puternică cu arc electric.
Cercetătorii de la Universitatea Flinders, Australia de Sud, au folosit un JPPA de argon pentru a transforma cianobacteriile într-un strat bioactiv ultrasubțire care poate fi adăugat la pansamentele medicale pentru a ucide bacteriile, a reduce inflamația și a produce vindecarea rănilor.
„Folosim tehnologia de acoperire cu plasmă pentru a transforma orice tip de biomasă – în acest caz Spirulina maxima – într-o acoperire durabilă de ultimă generație. Cu tehnologia noastră, putem transforma biomasa în pelicule pe pansamentul rănilor”, a spus Vi Khanh Truong, unul dintre autorii studiului, citat de newatlas.com.
Extractul de S. maxima , o specie de microalge albastre-verzi, este adesea folosit ca supliment alimentar. Organismul unicelular posedă un sistem reproductiv simplu care generează o biomasă care conține compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și antibacteriene puternice care pot ajuta la vindecarea rănilor.
Activitatea antibacteriană a S. maxima tratată cu argon JPPA a fost evaluată și s-a dovedit a fi foarte eficientă împotriva Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus, cu 93% și, respectiv, 73% moarte celulară și a inhibat formarea de biofilm. Bacteriile din biofilm sunt mult mai rezistente la antibiotice.
„Acum exploatăm căi de comercializare a acestei tehnologii unice. Nu există pansamente comerciale care să lupte și să protejeze simultan de infecții, să moduleze favorabil inflamația și să stimuleze vindecarea”, spun cercetătorii.
Exit mobile version