Site icon Editia de Dimineata

Arătându-le pacienților imaginile lor medicale i-ar putea încuraja să adopte o abordare mai proactivă a sănătății

Arătându-le pacienților imaginile lor medicale i-ar putea încuraja să adopte o abordare mai proactivă a sănătății lor, potrivit unei noi cercetări publicate de PLOS Medicine, relatează healthimaging.com.
Meta-analiza a peste 9.000 de participanți a arătat că, atunci când pacienților care sunt supuși imagisticii medicale li se arată rezultatele împreună cu o revizuire personalizată a riscului de îmbolnăvire, este mai probabil ca aceștia să reducă comportamentele riscante, inclusiv să urmeze o dietă mai sănătoasă și să facă exerciții de rutină.
Meta-analiza a inclus studii controlate cu adulți care au suferit proceduri imagistice medicale pentru a evalua starea de sănătate și riscul de îmbolnăvire, pentru care riscul personal poate fi redus prin schimbarea stilului de viață.
Pentru a putea cuantifica în ce măsură vizualizarea imaginilor ar putea avea impact asupra comportamentului în materie de sănătate, participanții la cercetare au fost împărțiți în două grupuri – unul care a primit informații personalizate despre riscurile de sănătate prin feedback la imagini medicale (CT-uri, RMN-uri, radiografii etc), și altul în care participanții au primit informații și sfaturi pentru sănătate fără să aibă acces la imagini.
Comportamentele monitorizate au inclus fumatul, utilizarea medicamentelor, activitatea fizică, dieta, obiceiurile de igienă orală, protecția solară, utilizarea cabinelor de bronzat, testarea glicemiei, autoexaminarea pielii și îngrijirea picioarelor.
Beneficiile intervenției au fost cele mai pronunțate când a fost vorba despre obiceiurile de fumat, dietele, activitatea fizică și igiena orală ale participanților.
Unele dintre studiile incluse în analiză au indicat, de asemenea, că feedback-ul personalizat de imagistică a dus la autoexaminări mai amănunțite ale pielii și o la îngrijire sporită a picioarelor.

Sursa foto: healthimaging.com

Exit mobile version