Site icon Editia de Dimineata

Arheologii au descoperit ”cea mai veche și mai completă” mumie de până acum

Egiptologii au descoperit recent un sarcofag în apropiere de capitala Cairo, care conţine ceea ce ar putea fi cea mai veche şi „cea mai completă” mumie descoperită până acum în ţară.

Mumia, a cărei ”vârstă” este estimată la 4.300 de ani, a fost găsită în partea de jos a unui puţ adânc de 15 metri într-un grup de morminte din timpul dinastiei a cincea şi a şasea a vechiului Egipt, în apropiere de Piramida în trepte din Saqqara, a declarat Zahi Hawass, directorul echipei de arheologi.

 

Foto: Facebook / Dr Zahi Hawass

Rămăşiţele mumificate ale unui bărbat pe nume Hekashepes se aflau într-un sarcofag de calcar sigilat în mortar, scrie Live Science.

Foto: Facebook / Dr Zahi Hawass

„Această mumie poate fi cea mai veche şi mai completă găsită în Egipt până în prezent”, a declarat într-un comunicat Hawass, fost ministru al antichităţilor egiptene.

Foto: Facebook / Dr Zahi Hawass

Printre mormintele găsite se află și cel al ultimului faraon al dinastiei a V-a.  Un alt mormânt este cel al lui Meri, „păzitor al secretelor şi asistent al marelui conducător al palatului”.

Foto: Facebook / Dr Zahi Hawass

Au fost găsite și numeroase statui, inclusiv un grup statuar reprezentând un bărbat cu soţia sa şi mai mulţi servitori, se arată în comunicat.

 

Exit mobile version