Site icon Editia de Dimineata

Arnold Schwarzenegger, mesaj pentru poporul rus

Decență, persuasiune, simț al istoriei, căldură. Toate acestea au fost atributele unui video distribuit de Arnold Schwarzenegger, o pledoarie pentru oprirea războiului.

În opinia starului american, invazia rusă pe teritoriul ucrainean este ilegală. Într-un filmuleț video de 9 minute, publicat pe Twitter, actorul de la Hollywood a vorbit despre ce îl leagă de Rusia, părerea sa despre război și necesitatea ca acesta să înceteze.

Și-a folosit din plin toate atuurile. Descendența europeană, faptul că tatăl său a luptat în Wermacht și a fost rănit în asediul Stalingradului, prietenii săi ruși.

Un discurs impecabil, la toate nivelele.

Iubesc poporul rus

„Iubesc poporul rus. De aceea trebuie să vă spun adevărul. Vă rog să urmăriți și să distribuiți”, este descrierea care însoțește mesajul video al cunoscutului actor.

“Vă trimit acest mesaj prin diferite mijloace de comunicare pentru a ajunge la prietenii mei ruși. Și la soldații ruși care se află în Ucraina. Vă vorbesc acum pentru că se întîmplă lucruri în această lume, lucruri care v-au fost ținute ascunse.”

Arnold și-a început pledoaria povestind o experiență din 1961, pe când era copil și la 14 ani l-a întâlnit pe primul om din lume care reușise să ridice 200 de kilograme deasupra capului, și cât avea să-l influențeze acest lucru cariera.

Acel om era un rus, sportivul Iuri Petrovici Vlasov, o legendă.

Nu este un război pentru denazificare

„Tăria și inima poporului rus m-au inspirat dintotdeauna și din acest motiv sper că mă veți lăsa să vă spun adevărul despre războiul din Ucraina și ce se întâmplă acolo. Nimănui nu îi place să audă că guvernul său este criticat și înțeleg asta. Dar ca un prieten de mulți ani al poporului rus, sper că veți asculta ce am de spus”, afirmă el.

„Știu că guvernul vostru v-a spus că acesta este un război pentru denazificarea Ucrainei. Nu este adevărat. Ucraina este o țară cu un președinte evreu al cărui tată a avut 3 frați uciși de naziști. Vedeți, nu Ucraina a început acest război; nici naționaliștii sau naziștii. Războiul a fost început de cei de la Kremlin”, a continuat Arnie.

Detaliind minciunile din spatele propagandei Kremlinului pentru a justifica războiul din Ucraina, Arnold Schwarzenegger le-a spus rușilor: „Viețile voastre și viitorul vostru sunt sacrificate pentru un război fără sens, care este condamnat de întreaga lume”.

Mesaj pentru soldați

O parte din mesajul său video a avut însă scopul de a-i convinge pe soldații ruși să conștientizeze mai bine circumstanțele din jurul conflictului.

„Pentru soldații ruși care văd acest mesaj, știți deja mult din adevărul pe care l-am spus. L-ați văzut cu ochii voștri. Acesta nu este războiul pentru apărarea Rusiei la care au luat parte bunicii sau străbunicii voștri. Acesta este un război ilegal”, a transmis Arnold Schwarzenegger.

„Deci, fiecare glonț pe care-l trageți, îl trageți într-un frate sau o soră dintre ai voștri. Fiecare bombă sau fiecare obuz care cade în Ucraina, nu cade asupra unui inamic, ci asupra unei școli, a unui spital sau a unei case”, a mai spus Arnold.

Actorul american a transmis și că știe cum minciunile despre război pot distruge un om. El a descris modul în care tatăl său, Gustav Schwarzenegger, a trăit cu vinovăția de a fi luptat pentru naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „A trăit tot restul vieții sale cu această durere. Durere care provenea de la schijele care îi aminteau mereu de acei ani groaznici”, a precizat actorul american.

Mesaj către Putin

Spre final, Arnold Schwarzenegger i s-a adresat direct lui Vladimir Putin. „Tu ai început acest război, tu îl conduci și tot tu îl poți opri. Este ilegal ceea ce faci”, a declarat fostul guvernator al statului California.

Ultimul pasaj a fost dedicat celor care indiferent de consecințe protestează în piețe.  „Lumea v-a văzut curajul. Știm că ați suportat consecințele. Ați fost arestați, închiși și bătuți. Sunteți cu adevărat noii mei eroi”, a precizat actorul de la Hollywood în vârstă de 74 de ani.

Urmăriți mesajul lui Arnold Schwarzenegger, mai jos:

 

 

Exit mobile version