Site icon Editia de Dimineata

Cum procedăm cu persoanele arogante sau ce facem dacă noi suntem așa

Ai întâlnit și tu genul acela de oameni pentru care nu contează deloc care ceea ce simt, știu sau vor ceilalți? Sunt acele persoane care consideră că trăiesc mai presus de ceilalți, acelea care nu iau în considerare punctele de vedere ale celorlalți și nu sunt de părere că ar trebui să facă asta. Este vorba despre persoane pe care le calificăm drept arogante, consideră Adriana Zamfir, consilieră de dezvoltare personală și autoare de cărți pentru copii.

Dar ți s-a întâmplat să fii tu cel/cea care să nu facă niciun efort și să aștepte ca ceilalți să se ridice la nivelul tău?

Fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment de acest tip în viață și efectul comunicării din această perspectivă a fost dezastruos. Întâlnim astfel de situații atât în relațiile familiale, cât și la job sau între prieteni.

Louis D. Brandeis, de la Curtea Supremă de Justiție din SUA:

„Nouă din zece controverse serioase, care apar în viață, sunt urmarea unor neînțelegeri, fiindcă o persoană nu a observat faptele care, pentru alții, sunt importante sau nu reușesc să aprecieze punctele lor de vedere”.

Este ridicol să crezi că deții toate răspunsurile. Oamenii aroganți sunt persoane pline de prejudecăți, care se așteaptă ca toată lumea să fie de acord cu ele, iar acesta este un punct dureros, mai ales când avem în familie pe cineva de acest tip. În momentul în care cineva nu se supune „regulii”, toată lumea prezentă (sau nu) este supusă unui potop de reproșuri, ajungându-se până la insulte și atac la persoană.

Aroganții de lângă noi

Este dificil când este vorba despre părinții noștri, care nu sunt chiar buni comunicatori în multe situații. Oamenii din viața noastră sunt importanți, fără, însă, a fi cineva cel mai important. Este dezamăgitor momentul când unele persoane încearcă să poarte o discuție doar din punctul lor de vedere.

Ce putem face odată ce am conștientizat asta? Dacă este vorba despre noi, putem începe prin a fi atenți la nevoile persoanei cu care vorbim. Când este vorba despre altcineva, accepăm că există puncte de vedere diferite și că acea atitudine nu are legătură cu noi, ci cu acea persoană.

Poate ar ajuta întrebarea: „Pe ce te bazezi când afirmi asta?” Întrebarea dă de gândit, chiar și celor aroganți, chiar dacă, de multe ori, nu știu să răspundă la ea.

Exit mobile version