7 ianuarie 2023, 16:21

Artă, arheologie, curiozități – Vechi și minunate muzee din lume

Grecii vechi aveau cuvântul mouseion, un templu consacrat muzelor, acele nouă divinități, fiice ale lui Zeus și ale Mnemosinei, care ocroteau și inspirau artele și științele. Pentru greci, era un loc special pentru studiu și inspirație. În jurul anului 280 î.Ch., Ptolomeu I (sau fiul lui) a înființat, în Alexandria, Musaeum sau Mouseion, o „Instituție a Muzelor”, casă a muzicii și poeziei, bibliotecă și școală de filosofie.

Unii istorici consideră că primul muzeu din lume a existat cu circa 530 de ani înaintea erei noastre și a fost realizat de o prințesă, fiica ultimului rege al Imperiului Neo-Babilonian. Tatăl ei a fost un pasionat de lucruri din vechime și și-a educat fiica în acest spirit. În timpul unor cercetări arheologice în Ur, un arheolog englez, Sir Leonard Woolley, a descoperit o cameră unde erau numeroase obiecte vechi etichetate cu inscripții pe tăblițe de lut. Atunci, spun mulți, s-a descoperit primul muzeu din lume.

Primele muzee au fost de fapt colecții private ale unor oameni avuți, cele mai multe prezentate în încăperi din palatele unde locuiau sau așa-numitele cabinete de curiozități. Acestea puteau să fie de obicei vizitate doar de o anumită categorie de oameni – în general, de cei bogați și educați – pentru ca exponatele să nu fie distruse de cei ignoranți.

Muzeele Capitoline | Sursa foto: Storiaviva Viaggi

  1. Muzeele Capitoline (Musei Capitolini) – Roma, Italia

Situate în Piazza del Campidoglio, pe colina Capitolină a Romei, Muzeele Capitoline reprezintă cea mai veche colecție de artă din lume. Se află în trei clădiri ce includ muzee de artă și de arheologie.

Muzeele Capitoline au fost create în 1471 de către papa Sixtus al IV-lea, când au fost aduse patru statui din bronz, până atunci păstrate în Palatul Lateran, și „dăruite” poporului roman.

De-a lungul timpului, acestora li s-au adăugat mii de alte obiecte, printre care vechi inscripții romane, statui, colecții de artă medievală și renascentistă, de monede și de bijuterii.

Muzeele sunt adăpostite acum de trei palate: Palazzo Senatorio, construit în secolul al XII-lea, Palazzo dei Conservatori, ce datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Palazzo Nuovo, din secolul al XVII-lea.

Muzeul și-a deschis prima dată porțile pentru public în anul 1734.

Muzeele Vaticane | Sursa foto: La Stampa

  1. Muzeele Vaticane (Musei Vaticani) – Roma, Italia

În 1503, papă al Romei a fost ales Giuliano della Rovere, cel care avea să fie cunoscut cu numele de papa Iulius al II-lea. El a fondat, în 1506, aceste muzee, inițial prin expunerea grupului statuar Laocoon și fiii săi. Se găsește la Muzeul Pio Clementin, unul din cele zece muzee vaticane.

Muzeele cuprind o vastă colecție adunată de-a lungul secolelor de biserica catolică și prezintă unele dintre cele mai valoroase și cunoscute sculpturi clasice și opere renascentiste.

Capela Sixtină și Ștanțele (cele 4 săli) ale lui Raffaello se află în turul vizitatorilor. În 2017, Muzeele Vaticane au fost vizitate de aproximativ 6 milioane de oameni.

Galeria Uffizi | Sursa foto: ItalyXP

cc.1581. Galeria Uffizi – Florența, Italia

Cosimo I de’ Medici, Mare Duce de Toscana, este cel care a dorit în 1560 să construiască Palatul Uffizi, finalizat în 1581, după moartea lui. În palat se găseau birourile magistraților, de unde numele uffizi, adică oficii. La sfârșitul secolului al XVI-lea, proprietarii au amenejat, pentru ei și oaspeții lor, la ultimul etaj al palatului o galerie de artă, ce a inclus o colecție bogată de sculpturi.

Într-un document oficial, ultima moștenitoare pe linie directă a familiei de Medici, Anna Maria Luisa de’ Medici (1667 – 1743),  s-a asigurat că toată colecția și comorile adunate de-a lungul timpului de familia ei vor rămâne în Florența. După 16 ani de la moartea ei, Galeria Uffizi a fost deschisă publicului. În 2016, peste două milioane de oameni au vizitat galeria.

Muzeul Ashmolean | Sursa foto: Metaphor

  1. Muzeul Ashmolean – Oxford, Anglia

Deschis în 24 mai 1683 la Universitatea din Oxford, Muzeul Ashmolean este cel mai vechi din Marea Britanie și cel mai vechi muzeu din lume aflat în cadrul unei universități. Include bogate colecții de artă și arheologie.

În 1677, colecționarul Elias Ashmole a donat Universității cabinetul lui de curiozități ce include cărți, gravuri, exemplare zoologice, printre care pasărea Dodo – până prin 1755, din aceasta doar capul și o gheară au mai rămas, după ce s-au înfruptat moliile cu ea.

Colecția donată de Ashmole a fost strânsă de John Tradescant cel bătrân și fiul său. După moartea fiului și a soției lui, a ajuns la Elias Ashmole care a donat-o Universității și a fost prima colecție a muzeului.

Muzeul are lucrări de Michelangelo, Leonardo da Vinci, Turner și Picasso, dar tot aici se poate vedea și vioara „Mesia”, fabricată în 1716 de Antonio Stradivari.

Muzeul de Arte frumoase și arheologie din Besançon | Sursa foto: Wikipedia

  1. Muzeul de Arte frumoase și arheologie (Musée des Beaux-Arts et d’archéologie de Besançon) – Besançon, Franța

Acesta este cel mai vechi muzeu public deschis în Franța, cu aproape un secol înainte de deschiderea Muzeului Luvru din Paris.

În 1694, abatele Jean-Baptiste Boisot și-a donat colecția ce includea manuscrise, cărți, medalii, picturi, busturi, ordinului benedictin din oraș cu condiția ca aceasta să poată fi văzută de public după un program stabilit înainte.

Muzeul prezintă trei colecții de bază: arheologie, pictură, desene. Secțiunea de arheologie include colecții din neolitic, perioadele de bronz și fier, iar cea mai vastă aparține de perioada galo-romană, cu mozaicuri și statui. În colecția egipteană sunt mumii, statuete, figurine funerare.

În secțiunea de pictură e prezentată o evoluție a artei în Europa din secolul al XIV-lea până în secolul al XX-lea.

Colecția de desene este una dintre cele mai mari din lume, realizată prin contribuția numeroaselor școli de artă din Europa. Se pot vedea lucrări și de Tintoretto, Rubens, Rembrandt sau Wattau, Matisse, Rodin.

Kunstkamera | Sursa foto: Visit Petersburg

  1. Kunstkamera – Sankt Petersburg, Rusia

Acesta nu este cu siguranță cel mai nou muzeu al Rusiei, dimpotrivă este primul muzeu al țării, fondat de Petru I (Petru cel Mare) și deschis în 1727. Cunoscut și cu numele de Muzeul de Antropologie și Etnografie,  Kunstkamera – din germanul Kunstkammer, care înseamnă camera de artă – are acum o colecție de peste 2 milioane de obiecte. La origine, a fost un muzeu al curiozităților, însă nu adunate la întâmplare. Din anii 1830, colecțiile din Kunstkamera au format noul muzeu.

Unul din cele mai macabre exponate este capul lui Willem Mons, fratele amantei lui Petru I. De altfel, aici se află renumita colecţie de monştri a lui Petru I și astfel muzeul este inclus în așa-numitul turism întunecat.

Pe website-ul muzeului pot fi făcute și tururi 3D.

Muzeul Ermitaj | Sursa foto: Wikipedia

  1. Muzeul Ermitaj – Sankt Petersburg, Rusia

Al doilea cel mai mare muzeu de artă din lume – după Muzeul Luvru din Paris –, Muzeul Ermitaj a fost fondat de împărăteasa Ecaterina cea Mare în 1764, când a achiziționat de la un negustor german o impresionantă colecție de picturi.

În prezent, colecția de pictură a muzeului cuprinde peste trei milioane de lucrări, dintre care doar o mică parte sunt expuse permanent.

Numele muzeului derivă de la grecescul eremites, oameni care trăiesc singuri, ce vine de la erēmos, pustiu. Prima clădire din ansamblul de azi, și cea mai mică, a primit acest nume deoarece la început foarte puțini oameni au avut acces să viziteze colecția de artă – pentru public s-a deschis din 1852.

  1. Muzeul de Istorie și Navigație – Riga, Letonia

Este cel mai vechi muzeu din Letonia și din zona balcanică. A fost fondat și deschis publicului în 1773, atunci purtând numele Muzeul Himsel – după Nikolaus von Himsel, un medic din Riga care a donat administrației orașului bogatele și variatele lui colecții de artă și științe naturale.

În prezent, acest muzeu cuprinde peste 500.000 de obiecte și 80 de colecții.

Belvedere | Sursa foto: Divento

  1. Galeria Austriacă Belvedere (Österreichische Galerie Belvedere) – Viena, Austria

Belvedere este muzeul găzduit în palatul cu același nume, reședința de vară a prințului Eugeniu de Savoia. Este o impresionantă construcție barocă, construită la începutul secolului al XVIII-lea, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aici se află cea mai vastă colecție de artă din Austria, din perioada medievală până la cea contemporană. Cei pasionați de arta lui Gustav Klimt pot vedea aici cea mai amplă colecție semnată de pictorul austriac.

Muzeul Brukenthal | Sursa foto: Wikipedia

  1. Muzeul Național Brukenthal – Sibiu, România

Realizat la sfârșitul secolului al XVIII-lea din colecția de artă a guvernatorului Samuel von Brukenthal, Muzeul Brukenthal din Sibiu a fost deschis oficial publicului din 1817; totuși, cei pasionați de artă au putut face vizite private pentru a admira colecția încă din 1790.

În Palatul Brukenthal unde este găzduit muzeul se află Galeriile de artă și Biblioteca Brukenthal.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol