Site icon Editia de Dimineata

Așa oameni, așa țară. 12 invenții japoneze care au schimbat lumea

„Japonia este o țară foarte interesantă. Unii cred că ei copiază lucruri. Eu nu mai cred asta. Cred că ceea ce ei fac este să reinventeze lucruri. Vor lua ceva ce a fost deja inventat și îl studiază până când îl înțeleg complet. În anumite cazuri, îl înțeleg mai bine decât inventatorul original.”

Aceste vorbe i-au fost atribuite lui Steve Jobs și le-am găsit potrivite pentru ideea acestui articol despre japonezi și câteva dintre invențiile lor de-a lungul timpului – invenții dintre cele folositoare, pentru că au și o mulțime dintre cele mai bizare.

Mulți oameni din lumea aceasta iubesc Japonia sau, cel puțin, îi admiră pe japonezi pentru felul lor de a fi: civilizați, serioși, muncitori, mereu cu o atitudine de învingători, chiar dacă au trecut și prin încercări cumplite. S-au ridicat și mai puternici. Până la urmă, Japonia ne dă o mulțime de motive de admirație, de la spectacolul delicat al cireșilor înfloriți la zecile de experiențe pe care le oferă, de la longevitatea locuitorilor săi ce uimește lumea până la extravaganțele selenare ale unor milionari, de la ceremonia ceaiului la modul locuitorilor săi de a se armoniza cu natura.

Și multe alte lucruri deosebite.

„Japonezii sunt iscusiți în a combina natura cu tehnologia: nu omul versus natură, ci mai degrabă o unire a lor.” – Héctor García, Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life

Într-un fel sau altul, japonezii au inventat și reinventat lucruri. Și cuceresc prin creativitatea și ingeniozitatea lor. Câteva invenții japoneze de-a lungul istoriei, într-o oarecare ordine cronologică.

Genji Monogatari Emaki, ilustrație din Povestea lui Genji, suluri pictate ce datează din prima jumătate a secolului al XII-lea, cele mai vechi versiuni cunoscute | Sursa: Tokugawa Art Museum

 Romanul. Secolul al XI-lea.

Genji Monogatari, Povestea lui Genji, a fost scris, cel puțin o parte, de Murasaki Shikibu, o scriitoare din perioada medievală. Romanul are 54 de capitole, cu o acțiune ce se desfășoară de-a lungul a 75 de ani și în care apar peste 400 de personaje.

Are de toate: intrigi politice, cuceriri amoroase, dragoste și gelozie, narațiuni despre legăturile dintre artă și natură, natură și spirit și descrieri pline de viață de la curtea imperială de atunci, Kyoto, din epoca Heian, perioadă cu un rafinament ce a cucerit lumea.

Este considerat primul roman scris în lume. În limba română, romanul a fost tradus, în perioada interbelică, însă nu integral.

Katana, sabia cea lungă | Sursa: Asia Art Museum Education

Katana. Perioada Muromachi, 1336–1573.

Este un tip o sabie japoneză ce a fost folosită de cei care puteau trăi numai cu onoare, prin urmare este cunoscută și cu denumirea de „sabia samuraiului”. Deși se crede că o variantă timpurie a fost adusă din China, forma sabiei katana, așa cum a rămas și azi, a fost creată în Japonia, ca o necesitate impusă de modul de luptă, în perioada Muromachi, aproximativ între anii 1336–1573.

Curbată, ușoară, katana îi permitea samuraiului să o mânuiască abil și să își doboare adversarul dintr-o singură lovitură.

Ricșe, Japonia, circa 1897 | Sursa: Wikipedia, domeniu public

Ricșa. 1869.

Chiar dacă prin 1673, pictorul francez Claude Gillot a realizat tabloul numit Les deux carrosses, ce reprezintă două ricșe, unii spun că ricșa a fost o invenție japoneză din 1869. Cert este că vine din cuvântul japonez jinrikisha, jinom, riki – forță, sha – vehicul, ceva de genul vehicul ce se mișcă prin forța omului.

Istoricul Edward Seidensticker, specialist în japanologie, scria despre numeroasele teorii din jurul inventării acestui mijloc de transport: „Chiar dacă originile ricșei nu sunt complet clare, par totuși a fi japoneze, în special din Tokyo. Teoria cea mai cunoscută oferă numele a trei inventatori și dă ca dată anul 1869.”

Tăițeii instant. 1958.

Nu putea să lipsească și o invenție culinară. Cine adoră acești tăiței instant, să-i mulțumească lui Momofuku Andō, născut în Taiwan, stabilit ulterior în Osaka. După ravagiile lăsate de Al Doilea Război Mondial, acesta a încercat să găsească un fel simplu de mâncare ce se putea găti rapid.

În urma mai multor luni de experiențe culinare, în 1958 a ajuns la o metodă de preparare rapidă, inventând „tăițeii instant”, preparat pe care l-a numit „Chikin Rāmen”.

Momofuku Andō a murit în 2007, la vârsta de 96 de ani. El a spus că longevitatea lui se datorează golfului, sport pe care l-a practicat regulat, și, firesc, consumului zilnic al faimosului său produs chikin rāmen.

Tren de mare viteză din prima serie, Tokyo,  mai 1967| Sursa: OMG Japan

Trenurile de mare viteză. 1964.

Aproapte toată lumea știe, chiar dacă nu toată lumea a experimentat o astfel de călătorie, despre trenurile de mare viteză din Japonia.

În 1964, cu ocazia Jocurilor olimpice de vară, a fost deschisă linia Tōkaidō Shinkansen între Gara Tokyo și Gara Shin – Osaka pe care, la început, trenurile Shinkansen circulau cu o viteză maximă de 210 km/oră. Timpul obișnuit în care se parcurgea cu trenul distanța între Tokyo și Osaka  era de șase ore și 40 de minute; cu trenurile Shinkansen călătoria se putea face în patru ore, iar din 1965 durata s-a scurtat la trei ore și zece minute.

În 2008, au fost retrase ultimele trenuri de mare viteză din prima serie și înlocuite cu noi serii.

Walkman-ul meu, acum obiect vintage, deși funcționează și azi la fel ca-n prima zi. Și știu că a fost o vreme când nu m-am despărțit o zi de el iar dacă mă întrebai atunci ce aș fi luat pe o insulă, era un răspuns. | Credit foto: Mira Kaliani

Walkman. 1979.

În anii ’70, inginerii de la Sony s-au gândit cum ar fi să pui o casetă înregistrată într-un aparat și să asculți muzică, de exemplu, în timp ce te plimbi pe stradă. Bine au făcut că s-au gândit, și mai bine au făcut că au și realizat acel aparat. L-au numit, cum altfel, Walkman, și l-au lansat în 1979. E de înțeles că, datorită acestei invenții, vânzările de casete audio au crescut amețitor.

Memoria flash. 1980.

Memoria de tip flash permite calculatorului și telefonului să stocheze date, cum ar fi imagini, video, muzică. Acestea pot fi șterse oricând și înlocuite cu altele.

Această memorie a fost inventată în 1980 de inginerul Fujio Masuoka care a lucrat, în acea perioadă, pentru Toshiba și Tohoku University. Denumirea de flash, potrivit unui reprezentant Toshiba, a fost sugerată de un coleg al inginerului, pentru că, procesul prin care datele erau șterse i-a dus gândul la blitzul (flash) de la aparatul foto.

Camera video. 1983.

Dispozitive portabile de înregistrare video au existat din anii ’50, însă prima cameră video a fost lansată în 1983 de compania japoneză Sony. Înregistrarea video era pe casetă Betamax.

LED-ul cu lumină albastră | Sursa: Asia One

LED-ul cu lumină albastră. Anii 1990.

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura sunt cei trei ingineri și fizicieni japonezi renumiți pentru „invenţia diodelor care emit lumină albastră”, cunoscute cu denumirea de LED-uri (light-emitting diode). În 2014, această invenție le-a adus Premiul Nobel pentru Fizică.

 

Codul QR | Sursa: Medium

Codul QR.1994.

Poate ai folosit sau nu acest tip cod pentru a obține repede informații diferite pe smartphone, însă scopul pentru care a fost inventat în 1994 de inginerul Masahiro Hara este cu totul altul.

Acesta lucra atunci pentru o companie a grupului Toyota și a inventat acest cod pentru a se putea urmări mai ușor piesele de schimb din întreg procesul de fabricație din uzinele Toyota.

În 1999, a fost făcut public și a putut fi folosit sub licență gratuită de oricine. Scanarea unui cod QR (quick response, răspuns rapid) poate oferi acces la adrese web, texte, numere de telefon și multe alte tipuri de conținut.

Emoji | Sursa: Insider

Emoji. 1997.

Dacă cineva trebuia să inventeze și aceste „fețe” ce exprimă diferite emoții cu siguranță doar japonezii puteau să fie. Și sunt. La sfârșitul anilor 1990 aceste simboluri grafice au fost incluse pe telefoane din Japonia, dar au devenit populare în lume din 2011 când Apple le-a inclus pe noul i-Phone. Emoji este format din cuvintele japoneze e – imagine, și moji – caracter.

Kyocera Visual Phone VP-210 | Sursa: Computerworld

Primul telefon cu o cameră frontală. 1999.

În ziua de astăzi nimeni nu mai întreabă dacă telefonul are cameră. E ceva normal iar pentru acest lucru trebuie să le fim recunoscători tot unor japonezi. Kyocera Visual Phone VP-210 s-a numit primul telefon comercial cu cameră video inventat și lansat de compania japoneze Kyocera Corporation, în 1999. Se numea „videofon mobil” și putea stoca până la 20 de imagini în format jpeg. Restul e istorie. Și tehnologie.

Exit mobile version