Site icon Editia de Dimineata

Ascultă-ți tusea! Campanie de conștientizare privind cancerul bronho-pulmonar

Prezentarea târzie a pacientului la medic este una dintre principalele cauze ale ratei scăzute de diagnostic precoce în România.

Una dintre afecțiunile care ar putea fi prevenite mai ușor este cancerului bronho-pulmonar.

Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, respectiv a patra cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor.

Sub rezerva diagnosticării precoce, ratele de supraviețuire se pot dubla.

În luna noiembrie a fost lansat site-ul www.ascultatusea.ro, ca parte a campaniei de conștientizare a cancerului bronho-pulmonar.

Evident că această campanie continuă și zilele acestea, iar site-ul vine cu numeroase informații pentu public.

Cazuri depistate tardiv

„Pandemia a generat un număr în creștere de cazuri depistate tardiv, vârsta la care tinerii se apucă de fumat a scăzut, numărul de fumători pasivi a crescut. Așadar, ne alăturăm acestui demers deosebit pentru că există o nevoie majoră de informare corectă și coerentă a publicului general.”, a declarat Prof. Dr. Roxana Nemeș, Președintele Societății Române de Pneumologie.

Deși ratele de supraviețuire în cancer se îmbunătățesc, România se situează, în continuare, cu mult sub media Europeană (15%), figurând cu o rată de supraviețuire de 11%. Având în vedere discrepanțele dintre rata incidenței și rata mortalității prin cancer în România, comparativ cu cifrele înregistrate la nivel european, există o diferență semnificativă în termeni de diagnosticare timpurie.

„Teama de diagnostic care descurajează adesea pacientul, amânarea vizitei la medicul de familie, sunt cei mai mari inamici ai diagnosticării timpurii a cancerului bronho-pulmonar. Medicul de familie are un rol extrem de important în diagnosticul timpuriu, acela de a ghida primii pași ai pacientului, de a fi alături de acesta și a-l sprijini pe mai departe.”, explică Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Române de Medicina Familiei.

Provocare

„Marea provocare a cancerului bronho-pulmonar este că acesta nu generează semne sau simptome în stadiile incipiente, iar în primele faze ale bolii, durerea este rară. Tocmai de aceea este important ca pacienții să fie atenți la semnalele corpului și să se adreseze imediat medicului dacă apar: tuse persistentă sau cu sânge, chiar și în cantități reduse, infecție respiratorie care nu dispare sau revine, respirație șuierătoare, dificultate la respirație, senzație de lipsă de aer, durere în piept sau umăr care persistă, răgușeală, durere la nivelul oaselor sau durere de cap. Totodată, prevenția primară în încercarea de a educa adolescenții pentru a nu debuta ca fumători, dar și forma de prevenție secundară, cu mărirea accesului la cabinetele de consiliere, sunt extrem de importante.”, a menționat Prof. Dr. Florin Mihălțan, Directorul Școlii Societății Române de Pneumologie.

Pe site-ul www.ascultatusea.ro poți găsi informații precum: care sunt factorii de risc ai cancerului  bronho-pulmonar, cum acționează cancerul, semnele și simptomele acestuia, dar și un test de risc simplu de făcut.

Exit mobile version