5 august 2021, 7:24

Așezări milenare. Ce orașe sunt locuite fără întrerupere de mii de ani?

Când ne gândim la orașe antice, imaginația zboară deseori spre așezări de mult dispărute sau în ruine. Nu ar trebui să fie chiar așa, după cum vom putea afla. Câteva dintre acestea continuă să fie locuite de la originile lor ce se adâncesc în milenii de civilizații umane.

Unele, în ciuda aspectului modern pe care l-au căpătat în zilele noastre, au pentru călătorul inspirat, mânat de curiozitate și dorință de cunoaștere, o istorie bogată și povești uimitoare.

Byblos, Liban; Sursa: My Wanderlust

Byblos, Liban; Sursa: My Wanderlust

Orașul de unde pleca papirusul la greci

Byblos, în greacă, Gebal (Jubail), în arabă, denumirea locală, este considerat leagănul alfabetului fenician. Cercetările arheologice au arătat că a devenit prima dată o așezare umană între anii 8800 – 7000 î.Ch. și este locuit fără întrerupere începând din mileniul V î.Ch., fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii locuite de secole, din perioada neolitică. Din 1984, ruinele descoperite la Byblos se află în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Potrivit lui Filon din Byblos, grec născut în Fenicia, care îl citează pe Sanchuniathon, din ale cărui scrieri s-au păstrat câteva fragmente, Byblos era cunoscut ca orașul cel mai vechi din lume, fondat de Cronos.

Timp de secole, orașul a fost principalul exportator de papirus în Grecia. Începând cu mileniul al IV-lea, Byblos a fost un centru comercial dinamic, făcând comerț intens în special cu Egiptul antic. Canaaniții, vechii fenicieni de la nord, cunoscuți ca marinari, meșteri și negustori abili, au întemeiat porturi și au dezvoltat așezarea.

În prezent, Byblos se află în Liban și se numește Jubayl. În zilele noastre, s-a reinventat ca un centru turistic de lux. Portul vechi, ruinele antice, plajele întinse și munții pitorești, toate acestea îl fac ademenitor pentru turiști. În anii 60-70, Marlon Brando și Frank Sinatra erau printre vizitatorii obișnuiți ai acestui vechi oraș al lumii.

Alep, Siria; Sursa: UNESCO World Heritage Centre

Alep, Siria; Sursa: UNESCO World Heritage Centre

 

Cuibul muzicii orientale

„- Am fost student în Alep și acolo ne-am întâlnit.

– Oh, serios? Întotdeauna mi-am dorit să ajung acolo.

– E un oraș minunat.

– Cuibul muzicii orientale.

– Știi asta.

– Firește.”

Un dialog din filmul Cairo Time.

Alep este fără îndoială unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii, menționat la începuturi sub numele de Haleb, locuit din jurul mileniului V î.Ch. Amplasat strategic, la jumătatea drumului între Marea Mediterană și Irak (vechea Mesopotamia), Alep a avut avantajul schimburilor comerciale. Pentru multe secole, a fost cel mai mare oraș din regiune.

Se află în Siria și în 2010 avea o populație de peste 4 milioane și jumătate de rezidenți. Este, după Damasc, al doilea cel mai mare oraș sirian.

Așezările antice din nordul Siriei, cunoscute și sub numele de Satele Moarte (sau Uitate), ce includ în jur de 700 de așezări părăsite între secolele al VIII-lea și al X-lea, fac parte, din 2011, din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Sidon, Liban; Sursa: TrekEarth

Sidon, Liban; Sursa: TrekEarth

Orașul artizanilor fenicieni

Cu vestigii păstrate din mileniul IV î.Ch., Sidon a fost unul dintre cele mai importante orașe ale fenicienilor și, prin urmare, un alt vechi oraș al lumii. Centrul istoric este un labirint de stradele excelent păstrate, cu splendide arcade din cărămidă, încinse de soare.

Locuitorii din vechiul Sidon erau artizani renumiți, cunoscuți pentru meșteșugul bărbaților în fabricarea sticlei și a coloranților. Broderiile lucrate artistic de femei erau printre cele mai apreciate.

În anii 1900, devenise un sătuc pescăresc, pentru ca, după un veac, populația în oraș să depășească 65.000 de locuitori.

Al Fayyum, Egipt; Credit: Roland Unger, Creative Commons

Al Fayyum, Egipt; Credit: Roland Unger, Creative Commons

În cinstea zeului-crocodil

Este unul dintre cele mai vechi orașe din Egipt și din lume, situat la aproximativ o sută de kilometri de Cairo. Numit la început Shedet, grecii i-au spus Crocodilopolis și, mai târziu, Arsinoë. A fost cel mai important centru al cultului închinat zeului-crocodil Sobek.

Orașul modern de azi, Faiyum, adăpostește mai multe bazare, moschei, băi, hoteluri luxoase.

Susa, Iran; Sursa: Iran Traveling Center

Susa, Iran; Sursa: Iran Traveling Center

Capitala dinamică a Imperiului Elamit

În ceea ce se consideră a fi cea mai veche scriere păstrată din istoria teatrului, piesa Perșii a lui Eschil, acțiunea se petrece în vechiul oraș Susa, locuit din jurul anului 4200 î.Ch.. Înainte de a cădea în mâna asirienilor, a fost una dintre dinamicele capitale ale Imperiului Elamit și un centru cultural. Susa a fost distrusă de regele asirian Asurbanipal, în urma unui îndelung conflict între cele două imperii.

Micuțul oraș Shush a fost întemeiat în secolul al XX-lea, în apropiere de anticul Susa.

Damasc, Siria; Sursa: UNESCO World Heritage Centre

Damasc, Siria; Sursa: UNESCO World Heritage Centre

Orașul ce „întrece în frumusețe și perfecțiune toate celelalte orașe”

Cu toate că există anumite controverse în ceea ce privește perioada de când există și este populată această așezare, unii istorici susțin că este locuită în permanență din aproape 12 milenii. Mulți sunt însă de acord că este cea mai veche capitală a lumii locuită continuu.

În Antichitate, a fost printre cele mai înfloritoare orașe ale lumii și a fost menționat în vechi scrieri ca unul dintre cele mai frumoase.

„Orașul Damasc întrece în frumusețe și perfecțiune toate celelalte orașe; și orice descriere i s-ar face, oricât de lungă, este întotdeauna prea scurtă pentru a-i dezvălui toate calitățile minunate”, nota călătorul Ibn Battuta, în secolul al XIV-lea.

Plovdiv, Bulgaria; Sursa: Culture Trip

Plovdiv, Bulgaria; Sursa: Culture Trip

Antic și etern

Este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa. Întemeiat în mileniul al VI-lea î.Ch., a fost, la începuturi, o așezare tracică. Cucerit, ulterior, de perși, greci, celți, romani, din secolul al XIV-lea s-a aflat sub dominație otomană. Din 1885, face parte din Bulgaria.

Se află pe șapte coline, motiv pentru care e denumit în Bulgaria și „Orașul celor șapte coline”. Motto-ul orașului este Древен и вечен, adică Antic și etern.

Varanasi, India; Sursa: Outlook India Magazine

Varanasi, India; Sursa: Outlook India Magazine

Locul sacru al hindușilor

Potrivit legendei, Varanasi există de mai bine de 5000 de ani, deși dovezile că a fost locuit merg cu 3000 de ani în urmă. Este, însă, printre cele mai vechi orașe ale lumii ce există și astăzi, cel mai vechi din India, și, traversat de Gange, este locul sacru al hindușilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.