Site icon Editia de Dimineata

Asistență consulară pentru familiile de români cu nou-născuți proveniți din mame surogat din Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina, Consulatul General al României la Cernăuți a acordat asistență consulară pentru aproape 50 de familii de români cu nou-născuți proveniți din mame surogat.

În Ucraina există mai multe programe destinate familiilor care nu pot avea copii, iar bebelușii aduși de la clinicile de fertilizare au primit documentele necesare ca să poată fi aduși în România.

Doar în luna martie, după începutul războiului, au fost acordate documente de călătorie pentru 20 de nou-născuți aduși de la Kiev, care trebuiau să ajungă la părinților din România, iar autoritățile au avut asemenea cazuri și în perioada care a urmat.

În Ucraina funcționează o legislație un pic altfel decât în România. Acești copii sunt creați prin mame surogat și românii pot beneficia, și nu numai, şi alte țări pot beneficia de acest sprijin, în care inseminează o mamă surogat și creează un bebeluș pentru a putea să aibă copii. Noi ne ocupăm de certificatele de naștere și titlul de călătorie pentru a putea trece frontiera și îi sprijinim pentru a ajunge mai repede cu acești bebeluși în România”, a declarat, pentru corespondentul RRA, Irina-Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuți.

În ultimii ani, Ucraina s-a transformat într-un centru al maternității surogat din Europa. Anual aproximativ 2.000 de copii sunt încredințați de femei ucrainene părinților care vin din străinătate.

Mama surogat este o instituție nereglementată în România, așa că foarte multe cupluri care nu pot avea copii au apelat la serviciile clinicilor de reproducere umană asistată din Ucraina.

Exit mobile version