28 martie 2024, 20:58

Asociaţii medicale franceze cer administrarea vitaminei D întregii populaţiei, împotriva Covid-19

Un număr din ce în ce mai mare de studii subliniază efectul protector al vitaminei D contra formelor grave de COVID-19. Desigur, vitamina D nu va înlocui vaccinul, dar poate constitui o unealtă de prevenție în plus.

Fără să înlocuiască vaccinarea, vitamina D ar putea ajuta la combaterea îmbolnăvirii cu COVID-19, apreciază un număr de 73 de medici specialişti şi șase asociaţii de medici din Franța, citați de franceinter.fr.

Nu în loc de vaccin

Ei susţin că un număr tot mai mare de studii ştiinţifice indică faptul că un supliment de vitamina D, fără să înlocuiască vaccinul, ar putea contribui la prevenirea formelor grave de îmbolnăvire şi deci, automat, a numărului de spitalizări şi de decese.

Printre semnatari se află profesori universitari pentru diverse specialităţi medicale precum şi societăţile franceze de endocrinologie, pediatrie, geriatrie şi gerontologie.

Profesioniştii cer ca ansamblul populaţiei să poată beneficia de vitamina D şi nu doar persoanele în vârstă ori cu un risc să facă o formă gravă de COVID-19, iar în acest sens medicul de familie ar trebui să prescrie o reţetă.

40-50% dintre francezi prezintă o insuficiență de vitamina D

Specialiştii susţin că între 40% şi 50% dintre francezi prezintă o insuficienţă de vitamina D iar cele mai multe sunt în rândul persoanelor cu risc să dezvolte o formă gravă de COVID-19.

Iar pentru cei care chiar se îmbolnăvesc, medicii recomandă o doză puternică de vitamina D pentru a se asigura că nu au vreo carenţă iar corpul va putea lupta împotriva virusului.

Experții care lansează acest apel nu pretind că vitamina D va împiedica decesele provocate de COVID-19. Ei au compilat însă literatură științifică, din ce în ce mai bogată. Acum câteva luni, un studiu norvegian a demonstrat că un consum obișnuit  de ulei de morun, bogat în vitamina D, pare să ofere protecție față de infecția cu noul coronavirus.

În mai, Academia de Medicină a recomandat să se dea vitamina D persoanelor în vârstă, în special cu titlu preventiv, chiar curativ. De atunci, mai multe studii au arătat că, fără să fie neapărat un remediu miraculos, vitamina D este de fapt un hormon steroid a cărui acțiune depășește cu mult metabolismul calciului. Ea este implicată în sinteza proteinelor și  în special a receptorului ACE2, care are este țința care permite SARS-CoV-2 să revină în celule.

Limitează furtuna de citokine

Vitamina D ar fi capabilă să limiteze furtuna de citokine, care caracterizează cazurile cele mai severe. În orice caz, asta este ipoteza. ”Poate fi o armă în plus în luta cu COVID-19, ar fi păcat să o ratăm”, explică profesorul Cedric Annweiler, șeful serviciului geriatric al CHU din Angers, care este la originea apelului.

Studii franceze au arătat că la persoanele în vârstă, cele care primesc regulat suplimente cu vitamina D prezintă un risc mai scăzut cu până la 90% de a face o formă gravă, dacă vor contracta infecția. ”Dată fiind situația epidemiei, chiar dacă vitamina D nu va înlocui vaccinurile, și nici gesturile de până acum, de distanțare și de respectare a regulilor de igienă, ar fi păcat să ne lipsim de această armă suplimentară”, a mai spus profesorul.

Teste clinice de anvergură

În curs se află mai multe teste clinice de mari anvergură, unul este coordonat de Spitalul de Urgenţe din Angers. Aici se testează efectul unei doze puternice de vitamina D şi riscul de deces de COVID-19 la persoanele în vârstă, fragile şi cu COVID-19.

Vitamina D joacă un rol esenţial în calitatea ţesutului osos şi muscular precum şi în întărirea sistemului imunitar. O găsim în principal în alimente, iar soarele ajută la absorţia ei naturală de organism.

Vitamina D nu trebuie considerată ca o armă de acelaşi nivel ca şi vaccinul anti-Covid ori că ar putea înlocui gesturile minime pentru a ne apăra de COVID – spălatul pe mâini, purtatul unei măşti sanitare şi păstrarea unei distanţe fizice, explică medicii.

Sursa foto: Elias Shariff Falla Mardini / Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol