Site icon Editia de Dimineata

Pentru ce ne judecă oamenii la prima vedere?

sursa: ladysavant.com

Vintage women chatting and secrets

Atunci când participăm la o discuţie sau când vedem pe cineva pentru prima oară, instant apar în minte prejudecăți. Acțiunea de a judeca pe cineva este mai mult un instinct, decât o intenție premeditată. În consecință, chiar dacă intenționăm sau nu, toți judecăm.

Psihologul Amy Cuddy de la Harvard Business School, expert în primele impresii, dezvoltă ideea că oamenii se judecă pe baza a două aspecte. Aceasta a dezbătut și cercetat subiectul mai bine de 15 ani, împreună cu doi psihologi: Susan Fiske și Peter Glick.

În cartea sa „Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges”, Cuddy indică două întrebări, pe care trebuie să le adresăm în minte, atunci când întâlnim o persoană nouă, căutând și un răspuns pentru fiecare:

  1. Pot avea încredere în această persoană?
  2. Pot acorda respect acestei persoane?

Setul de întrebări ne ajută să măsurăm atitudinea și stările pe care le manifestă o persoană necunoscută asupra noastră.

Oamenii consideră că o bună cunoaștere a muncii reprezintă cel mai important factor, când vine vorba de job. Însă, potrivit sursei curiosity.com este mai bine să creezi o oarecare apropiere cu partenerul de afaceri, înainte de a trece la treburi concrete. „Dacă încerci să influențezi pe cineva care nu are încredere în tine, nu vei ajunge prea departe, de fapt, ai putea chiar să provoci suspiciunea. […] O persoană caldă și demnă de încredere, care este și puternică, atrage admirația.” – a declarat Amy Cuddy.

sursa: en.amerikanki.com

Atunci când transmiți căldură și bucurie, expresia facială te poate ajuta să inspiri încredere și să relaționezi mult mai ușor.

Exit mobile version