Site icon Editia de Dimineata

Astăzi este Ziua Fericirii. Care e cea mai fericită țară din lume? Cum stă România în Clasamentul Fericirii 2023

Astăzi este Ziua Internațională Fericirii, motiv pentru care tragem cu ochiul la World Happines Report 2023, proaspăt ieșit pe piață.

Sunt motive să ne bucurăm? Se pare că da! Există motive de optimism în cel mai recent raport privind fericirea în lume.

În primul rând, bunăvoința este cu aproximativ 25% mai mare decât era înainte de pandemie.

„Benevolența/bunăvoința față de ceilalți, în special ajutarea străinilor, care a crescut dramatic în 2021, a rămas la un nivel ridicat în 2022”, a declarat John Helliwell, unul dintre autorii raportului World Happiness Report, într-un interviu acordat CNN.

Cum a fost în pandemie

Fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie Covid-19. Evaluările vieții din 2020 până în 2022 au fost „remarcabil de rezistente”, spune raportul, cu medii globale practic în linie cu cele din cei trei ani care au precedat pandemia.

„Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, a declarat Helliwell.

Raportul, care este o publicație a Rețelei de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU, se bazează pe datele unui sondaj global realizat pe baza unor persoane din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz 2020-2022.

Raportul identifică cele mai fericite națiuni, cele aflate la limita inferioară a scalei fericirii și tot ceea ce se află între ele, plus factorii care tind să ducă la o fericire mai mare.

Topul fericirii. Finlanda – primul loc în ultimii șase ani

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report (Raportul mondial al fericirii), care se bazează în mare parte pe evaluările de viață din Gallup World Poll.

Țara nordică și vecinii săi, Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, au obținut toate scoruri foarte bune la măsurile pe care raportul le folosește pentru a-și explica concluziile: speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupția scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.

Alte țări fericite

Israel urcă pe locul 4 în acest an, de pe locul 9 anul trecut. Țările de Jos (nr. 5), Elveția (nr. 8), Luxemburg (nr. 9) și Noua Zeelandă (nr. 10) completează topul 10.

Australia (nr. 12), Canada (nr. 13), Irlanda (nr. 14), Statele Unite (nr. 15) și Regatul Unit (nr. 19) au intrat toate în top 20.

România este pe poziția a 24-a (în urcare de pe poziția a 28-a din 2022), mai jos decât cehii sau austriecii, dar stăm mai bine decât Spania sau Italia.

Un miracol. Lituania

În timp ce aceleași țări tind să apară în top 20 an de an, în acest an există un nou participant: Lituania.

Națiunea baltică a urcat în mod constant în ultimii șase ani, de pe locul 52 în 2017 pe locul 20 în ultima listă. Și celelalte țări baltice, Estonia (nr. 31) și Letonia (nr. 41), au urcat, de asemenea, în clasament.

„Este, în esență, aceeași poveste care se desfășoară în restul Europei Centrale și de Est”, a spus Helliwell.

Țările din aceste regiuni „probabil că au normalizat tranziția de după 1990 și [se simt] mai solide în noua lor identitate” pe măsură ce trec anii, a spus el.

Topul nefericirii. Războiul din Ucraina

În partea de jos a listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul se află cu o poziție mai sus, pe locul 136. Evaluarea medie a vieții în aceste țări este cu peste cinci puncte mai mică (pe o scară de la 0 la 10) decât în cele mai fericite 10 țări.

Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele țări foarte mult în centrul atenției la nivel mondial în momentul publicării raportului 2022.

Așadar, unde se situează aceste două națiuni, conform celor mai recente sondaje? Este o întrebare pe care cu toții ne-o punem.

Bunăstarea în Ucraina a fost cu siguranță afectată, dar „în ciuda amplorii suferinței și a pagubelor din Ucraina, evaluările vieții în septembrie 2022 au rămas mai mari decât în urma anexării din 2014, susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun, de bunăvoință și de încredere în conducerea ucraineană”, se arată în raport.

Încrederea în guvernele lor a crescut în ambele țări în 2022, precizează sondajul, „dar mult mai mult în Ucraina decât în Rusia”. Iar sprijinul ucrainenilor pentru conducerea din Rusia a scăzut la zero.

În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.

Raportul îl găsiți mai jos

WHR+23

Exit mobile version