Site icon Editia de Dimineata

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Toaletei!

Da, există și așa ceva. Și este stabilită în mod oficial după ce Organizația Națiunilor Unite a decretat-o sărbătoare încă din 2013. Ziua Mondială a Toaletei!

Este de râs, dacă nu ar fi de plâns, dar anul trecut, de exemplu, Ziua Mondială a Toaletei a avut și un slogan. “Să nu lăsăm pe nimeni în urmă!”

Nu știu la ce vă gândiți voi, dar mie, personal sloganul ăsta nu-mi miroase a bine.

Trebuie totuși să vă spun că ONU a avut cele mai serioase intenții (era să scriu “puturoase”), când a făcut treaba asta.

Adică a spus că scopul Zilei este eradicarea toaletelor din fundul curților (scuzați). Și asigurarea accesului la condiții sigure de salubritate. Un fel de “pursuit of happyness” pentru că mare-i fericirea atunci când…atunci când, dar mai ales după.

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Toaletei! La modul serios…

Încercând, totuși, să fim serioși pe un atare subiect, trebuie să spunem că în prezent, 4,5 miliarde de oameni trăiesc fără toalete. Alte 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber.

Și dacă nu v-a trecut râsul de tot, vă mai spunem și o statistică din România.

România este țara europeană cu cele mai multe WC-uri în fundul curții, la mare distanță de alte state din UE.

Potrivit Eurostat, în România, 24,2% din toalete nu sunt conectate la rețeaua de canalizare. Bulgaria este pe penultimul loc al clasamentului, 13,2% din toalete nefiind racordate la canalizare.

Urmează Lituania (10.0%), Letonia (8.7%), Estonia (4.7%) și Ungaria (3.1%).

La polul opus se află Suedia unde absolut toate toaletele sunt legate la rețeaua de canalizare, urmată de Luxemburg, Malta, Olanda și Slovenia (toate cu 0.1%) și Germania (0.2%).

CORONAVIRUS. Prima țară din Europa cu peste 2 milioane de infectări

 

Exit mobile version