Site icon Editia de Dimineata

Astăzi sărbătorim, ziua „PI”. Ce reprezintă celebrul număr și care este legătura dintre el și un desert faimos

sursa: stirizilnic.ro

Astăzi este 14 martie, zi în care celebrăm numărul „PI”. Pentru că formatul datei în Statele Unite este de tip lună-zi (03-14) se poate face o referință la constanta matematică Pi, pe care o știm cu toții ca fiind 3.14.

Google marchează Ziua PI cu un Google Doodle delicios. Aceasta este sărbătorită în întreaga lume atât de copii, cât și de adulți, prin concursuri inedite, dar și prin degustări de plăcinte, cuvântul „pie”, plăcintă în limba engleză, având o pronunție similară cu cea a numărului PI.

În matematică, constanta PI reprezintă raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc reprezentat într-un spațiu euclidian. Aceeași valoare aproximată de obicei cu 3,14 poate fi obținută prin împărțirea ariei unui cerc la pătratul razei sale. Simbolul π a fost introdus pentru prima oară în 1706 de către matematicianul William Jones.

Specialiștii în domeniu au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului „PI”. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunțat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care folosește pe internet pseudonimul Houkouonchi.

sursa: romaniatv.net

 

Ziua „PI” este una dintre cele mai importante zile ale anului, în timpul căreia sunt organizate zeci de evenimente, inclusiv o paradă, un concurs de aruncat plăcinte și o competiție la care participă persoane care seamănă din punct de vedere fizic cu celebrul savant. O altă coincidență constă în faptul că pe data de 14 martie sărbătorim și ziua de naștere a lui Albert Einstein.

Începând cu anul 2015, Ziua „PI” a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π. Aceeași secundă a conținut de asemenea un anumit moment, numit PI Instant, corespunzător tuturor cifrelor lui π. La momentul respectiv, Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei zile „PI” și nu a durat mult până când a fost adoptată la scară mondială.

Exit mobile version