Site icon Editia de Dimineata

Asteroidul Bennu ar putea lovi planeta noastră. NASA a calculat data aproximativă a impactului

Data exactă la care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul a fost calculată cu precizie de NASA.

Trebuie menționat de la început că probabilitatea ca acest asteroid, cu o circumferință de aproximativ o jumătate de kilometru, este foarte, foarte mică.

Totuși, ea există. Dacă s-ar întâmpla, ar putea distruge o parte a vieții de pe Pământ.

Agenția a anunțat că un asteroid numit Bennu va trece foarte aproape de Pământ peste aproximativ 150 de ani. Există 0,037% șanse să lovească Pământul la 24 septembrie 2182, scrie usatoday.

Anunțul a generat dezbateri aprinse legate de posibilitatea ca acesta să lovească planeta noastră.

Noi date obținute de la nava spațială OSIRIS-REx a NASA au permis calcularea destul de exactă a datei la care ar putea exista un pericol, dar și a probabilității matematice ca acesta să lovească Terra.

Forța impactului ar echivala cu 24 de bombe nucleare, detonate simultan.

Data exactă la care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul

Gravitația planetei noastre va influența traiectoria lui Bennu, făcându-i dificilă calcularea traiectoriei sale viitoare.

În timpul acestei treceri apropiate, există o șansă extrem de mică ca Bennu să treacă printr-un fel de „gaura cheii” de natură gravitațională.

Aceasta ar fi descrisă ca o regiune spațială care l-ar putea plasa pe o traiectorie care să ducă la impactul cu Pământul.

Deși este dificil să se determine șansele reale ale acestui scenariu.

Datele noi de la misiunea spațială OSIRIS-REx a NASA au permis o modelare mai bună a modului în care orbita lui Bennu va evolua în timp și, implicit, o mai bună calculare a probabilității unui impact.

Un nou articol de la echipa științifică OSIRIS-REx atribuie lui Bennu o șansă de 1:2700 (0,037%) de a lovi Pământul la 24 septembrie 2182.

Dacă Bennu ar cădea pe Pământ, ar lovi suprafața terestră cu o viteză de aproximativ 11 kilometri pe secundă. Este o forță atât de mare, încât ar elibera 1.400 de megatone de energie, conform unui calcul al NASA, adică de cel puțin 24 de ori mai mult decât o bombă nucleară.

Ce este Asteroidul Bennu

Prima denuire a lui Bennu a fost ”1999 RQ36”. Numele „Bennu”, cu referire la o divinitate egipteană antică, a fost ales în 2013 de către Michael Puzio, un copil în vârstă de nouă ani din Carolina de Nord, care a câștigat o competiție legate de găsirea numelui.

Bennu este un asteroid bogat în carbon, având aproximativ o jumătate de kilometru în lățime la ecuatorul său.

Ca relicvă antică a primelor zile ale sistemului nostru solar, asteroidul Bennu a experimentat mai mult de 4,5 miliarde de ani de istorie, scriu cei de la NASA.

Cercetătorii cred că Bennu a fost probabil desprins de un asteroid mult mai mare, bogat în carbon, acum aproximativ 700 de milioane până la 2 miliarde de ani.

Vezi și: Moment unic în istoria explorării spațiului. Sonda Parker va atinge viteza record de 195 de km pe SECUNDĂ, în drum spre Soare
Este posibil să fi luat naștere în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter și să se fi apropiat semnificativ de Pământ de atunci.

Datorită vechimii sale, Bennu ar putea conține molecule organice similare cu cele care ar fi putut fi implicate în apariția vieții pe Pământ.

Distanța orbitală medie a lui Bennu față de Soare este de aproximativ 168 milioane de kilometri, cu puțin mai mare decât distanța orbitală medie a Pământului.

Bennu nu este singurul asteroid periculos pentru Pământ. Descoperirea acestor corpuri cerești reprezintă una dintre cele mai importante preocupări ale NASA.

Exit mobile version