Site icon Editia de Dimineata

Atacul asupra spitalelor din România a fost coordonat de la Moscova

Atacul informatic care a afectat zeci de spitale în România ar fi avut loc cu implicare rusească. Declarația a fost făcută la București de șeful departamentului de operațiuni secrete al Centrului de securitate cibernetică din Ucraina. Oficialul susține că țările care ajută Ucraina ar fi ținte pentru hackerii ruși.

Și în România a fost atacată de curând platforma online a Primăriei Capitalei. Pagubele au fost minore, dar specialiștii noștri au descifrat anumite caracteristici ale acestei agresiuni informatice.

Pe 4 aprilie, serverele și platforma online ale Primăriei Capitalei au fost blocate de un atac cibernetic pornit din Cehia și nu a fost încă revendicat. Experții spun că un astfel de atac are drept scop crearea de animozități între țări din NATO și UE și ar fi rezultatul unei influențe din Rusia.

Cazul a fost discutat la Centrul de Securitate cibernetică din Ucraina și la Direcția specializată din România. Atacul care a afectat 30 de spitale din România a fost cel mai relevant caz amintit.

Serhii Prokopenko, șef operațiuni speciale NCSCC din Ucraina: „Atacul asupra spitalelor din România a fost de asemenea parte a operaţiunilor ruseşti şi ei încearcă să folosească actori nonstatali precum grupări de ransomware pentru a intra în sistem, pentru a vedea care sunt reacţiile. În multe cazuri noi am înţeles că Rusia se va folosi de orice instrumentate pentru a ţinti România.”

Dan Câmpean, directorul general DNSC România: „Sectorul care ne îngrijorează cel mai mult e sectorul energetic. E cel cu care încercăm să lucrăm cel mai mult pt că vedem acolo cele mai mari riscuri de securitate cibernetică. Cu o doză de probabilitate mare credem că următorul incident semnificativ e foarte posibil să fie în sectorul energetic.”

Săptămâna viitoare, tot în România, va avea loc un exercițiu de depistare a vulnerabilităților din domeniul energetic, în care se vor aplica și recomandările experților ucraineni.

Sursa TVR Info

Exit mobile version