Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a cerut miercuri „eliminarea” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ca represalii la un presupus atac cu drone asupra Kremlinului, atribuit de Moscova Kievului, care, la rândul său, neagă orice implicare. Analiștii înclină mai degrabă spre o operațiune sub steag fals.
„După atentatul terorist de astăzi, nu mai există alternativă decât eliminarea fizică a lui Zelenski şi a clicii sale”, a scris pe Telegram Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei.
Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat implicarea țării sale. „Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin…Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.
Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a acuzat Moscova de „înscenarea” unui „atac terorist pe scară largă în Ucraina”.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că ia cu mare precauție „tot ceea ce vine de la Kremlin”.
Serghei Sumlennîi, un expert în Europa de Est, a acuzat Rusia pentru aceste evenimente, potrivit AFP.
El citează confirmarea rapidă a incidentului de către Kremlin și răspândirea imaginilor de pe camerele de supraveghere ale camerelor controlate de statul rus ca dovadă că Rusia „vrea ca noi să vedem” evenimentul.
Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.
Rusia a anunţat miercuri că a doborât două drone ucrainene care încercau să atace Kremlinul, denunţând o tentativă de asasinat asupra lui Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de parada de pe 9 mai, când este marcată victoria împotriva nazismului.
Între timp au apărut și imagini cu explozia dronei. Chiar și privite de un amator, nepriceput în ale milităriei, imaginile indică în mod clar o explozie de mică putere, care nu ar fi provocat decât, cel mult, niște pagube superficiale la acoperiș, nicidecum nu ar fi reușit uciderea lui Putin, în caz că Putin chiar s-ar fi aflat în acel loc în acel moment.
Mai mulți specialiști, care au analizat filmarea, au subliniat câteva detalii care duc spre două concluzii. Detaliile ar fi faptul că nu în clădirea respectivă are Putin biroul: Kremlinul este un complex pe 28 de hectare, iar probabilitatea de a-l nimeri pe Putin este practic nulă; oricum, Putin nu stă la 02:30 în Kremlin, unde, de altfel, vine destul de rar; și, cum spuneam, forța exploziei este de natură să tulbure doar un pic din acoperiș, și asta doar în caz că ar fi fost o lovitură directă.