Site icon Editia de Dimineata

Atenție la împachetarea mâncării în cutii de carton

Cele mai periculoase sunt cutiile pentru cereale, ambalajele pastelor fainoase și ale orezului. Uleiurile minerale utilizate pentru fabricarea cernelurilor care colorează cartonul ar putea trece de la ambalaj la aliment, este concluzia  unui studiu realizat în Elveția.

Experții de la „Food Safety Laboratory” din Zurich au analizat o mare cantitate de ambalaje ale unor produse comercializate în Germania la cererea autorităților din această țară.

În două treimi dintre cazuri, alimentele conțineau urme de uleiuri minerale provenite de la cernelurile ambalajelor. Aceste substanțe ar putea fi capabile să treacă prin carton, dar și prin pungulița din plastic care protejează alimentele.

De notat însă ca expunerea punctuală la astfel de produse – de exemplu o masă pe zi – nu pune probleme imediate pentru sănătatea consumatorului. Pe termen lung, însă, consecințele rămân de analizat.

Potrivit laboratorului elvețian, doar ambalajele etanșe din plastic sau din aluminiu ar putea evita contaminarea alimentelor. Mai mulți producători – în special de cereale – studiază acum această problemă

Exit mobile version