Site icon Editia de Dimineata

Atenție la mirosul neplăcut de la aerul condiționat din mașină

Aerul condiționat din mașină asigură temperaturi plăcute. Cu toate acestea, dacă un miros neplăcut vine de la ventilație, acest lucru poate indica prezența unor germeni sau bacterii periculoase. Vă explicăm în continuare cum trebuie să procedați.

Una dintre cele mai importante dotări ale vehiculelor este aerul condiționat. Nu numai că asigură temperaturi plăcute în timpul călătoriei cu mașina pe tot parcursul anului, ci ajută și la reducerea umidității din vehicul și astfel previne aburirea geamurilor. Potrivit Clubului Automobilistic German – ADAC, peste 90% dintre toate mașinile de pasageri sunt acum livrate cu aer condiționat.

La fel ca toate piesele mașinii, sistemul de aer condiționat necesită o funcționare optimă, precum și îngrijire și întreținere corespunzătoare. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ventilația din mașină poate reprezenta rapid un risc pentru sănătate, scrie Merkur.

În cazul în care sistemul de aer conditionat este folosit incorect, se poate forma condens in circuitul de aer conditionat – un teren ideal pentru germeni, bacterii si ciuperci. Mirosurile neplăcute care sunt distribuite în vehicul prin ventilație pot indica acest lucru.

Germeni, bacterii și fungi

Umiditatea reziduală din sistemul de aer condiționat și infestarea bacteriană și fungică rezultată pot provoca un miros de mucegai în mașină. Acest lucru nu este doar neplăcut, ci și periculos pentru sănătatea noastră. Un astfel de aparat de aer condiționat reprezintă o povară pentru sănătate, în special pentru persoanele cu alergii sau persoanele cu boli respiratorii sau cu un sistem imunitar slăbit.

Conform ADAC, nu pot fi excluse reacții alergice sau astmul bronșic.

Potrivit ADAC, mirosurile neplăcute apar în special atunci când particulele de murdărie aspirate, cum ar fi praful sau polenul, formează culturi bacteriene și fungice pe suprafața evaporatorului împreună cu umiditatea condensată. Deși filtrele de aer din interior rețin murdăria și germenii, dacă suprafața evaporatorului nu se usucă suficient de bine, acolo se pot forma mucegai și culturi bacteriene.

Dezinfectați imediat în caz de infestare cu bacterii și fungi

Experții recomandă, așadar, dezinfectarea imediată a aerului condiționat din mașină dacă acesta este infectat cu bacterii sau ciuperci. Acest lucru se poate face într-un atelier de reparații auto. Însă dezinfectarea o putem face și singuri cu produse speciale precum un spray care se vaporizează în interior sau o spumă care este pulverizată direct pe evaporator.

Sursa foto: playtech.ro

Exit mobile version