Site icon Editia de Dimineata

Ați auzit vreodată de spiking? Deși periculos, victimele refuză să depună plângeri la poliție

Ați auzit vreodată de fenomenul de spiking? Este vorba despre o așa zisă „înțepare” a băuturii cu o substanță interzisă.

„Spiking” este atunci când cineva adaugă alcool sau droguri în băutura altei persoane, fără știrea și/sau acordul acesteia. Pe scurt, victimele sunt drogate fără să-şi dea seama.

Drogurile pot fi introduse în corpul cuiva și în alte moduri, cum ar fi prin injectarea cu o seringă. Mai ales studenții au raportat că au fost drogați cu această „tehnică”.

Iar acest lucru se întâmplă atunci când mai multe persoane se adună într-un grup și în paharul uneia dintre acele persoane se pune un drog pentru a determina victima să facă anumite lucruri, precum furt sau să nu riposteze în cazul unui viol.

Surse autorizate spun că au fost deja identificate în România astfel de cazuri, numai că, de fiecare dată, victimele ar fi refuzat să depună plângere.

Am primit o invitație la un party de la un prieten pe care îl știam de mult timp și aveam încredere în el. Nu era pentru prima dată când mă chema.  M-am dus pentru că nu bănuiam că se putea întâmpla ceva rău. Era o atmosferă mai ciudată, dar m-am gândit că au o idee nouă de distracție. Eram câțiva acolo și am început să bem alcool. După o vreme am simțit că leșin și mi-am revenit după 3-4 zile„- așa sună mărturia uneia dintre victimele celor care practică spiking-ul, potrivit stiri.tvr.ro.

Este o tânără din București, care a refuzat să se adreseze poliției. A aflat că a fost drogată, abia după ce părinții au dus-o la spital și rezultatul toxicologic a indicat existența unor substanțe interzise în organism. A acceptat doar consilierea psihologică.

Între timp, în ultimele luni, numai în București au apărut alte două situații asemănătoare. Și ar fi vorba, în ultimele două cazuri, de minore.

Vreau să trag un semnal de alarmă. Este un fenomen care începe să se extindă și prin Europa, așa numitul spiking. Spike-țeapă, pe românește ai luat țeapă. Intră un copil într-un grup de consumatori și, pentru a-i face botezul focului, îi administrează droguri, fără să știe”, susține comisar șef Lavinius Sava, de la Agenţia Naţională Antidrog.

Acești tineri vor cu tot dinadinsul să își domine colegii sau prietenii, sau presupușii prieteni, să îi pună în situații umilitoare, riscante pentru a se valoriza. Uneori sunt acte de răzbunare, mascate sub formă de distracție. Oricum, acești tineri încearcă să mimeze sentimente de superioritate, pentru că sunt complexați sau au avut parte de tratamente umilitoare”, susține psihologul Keren Rosner.

Din cele relatate specialiștilor, tinerele menționate mai sus spun că nu au fost violate și refuzul lor de a se adresa anchetatorilor poate fi legat de teama de nu fi agresate sau din dorința de a-i proteja, nejustificat, pe cei din anturajele lor.

Cum putem preveni „drink spiking-ul”

Asigurarea faptului că toate locurile de întâlnire sunt sigure împotriva agresiunilor și hărțuirii, cum ar fi drogarea băuturilor, este o responsabilitate colectivă.

Consumul de băuturi alcoolice poate avea loc în orice situație, acasă sau în timpul unei ieșiri în oraș. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja:

Exit mobile version