Site icon Editia de Dimineata

Ați vota un partid condus de inteligența artificială?

Danemarca are de acum înainte printre formaţiunile sale politice şi un partid care este condus în întregime de un software de inteligenţă artificială (IA) şi care doreşte să se prezinte la următoarele alegeri parlamentare, ce vor avea loc în iunie 2023, informează AFP. Acum, dacă nu prea am avut succes cu oamenii, de ce n-am încerca și inteligența artificială?

Lansat la sfârşitul lunii mai de colectivul artistic danez Computer Lars, Partidul Sintetic, care nu dispune încă de un număr suficient de semnături pentru a participa la alegeri, se doreşte un răspuns la absenteismul danez, estimat la aproximativ 15% la cele mai recente alegeri legislative.

Sintetizând publicaţiile scrise ale tuturor partidelor marginale daneze de după 1970, inteligenţa artificială a acestui partid propune un program politic care reprezintă „viziunile politice ale unei persoane obişnuite”, a declarat Asker Bryld Staunaes, un artist membru în colectivul Computer Lars.

Inteligenţa artificială a acestui partid „anti-politic” vizează „optimizarea sistemului de vot din Danemarca”, a adăugat el.

Partidul Sintetic reprezintă în acelaşi timp şi o aluzie amuzantă la sutele de partide marginale daneze, dintre care unele sunt mai degrabă o farsă sau o critică la adresa societăţii decât un partid convenţional.

Exit mobile version