Site icon Editia de Dimineata

Au furat rușii pisaniile lui Ștefan cel Mare, din Herson? Ce spune ministrul Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă că a discutat cu omologul ucrainean, Olexandr Tkachenko, despre ”posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi”, menţionând că există date privind furturi de picturi din muzee din Mariupol şi de artefacte din aur din Melitopol.

”Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil”, arată Romaşcanu.

Profesorul de istorie și arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, se îngrijorează de soarta pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, care sunt păstrate în Muzeul de istorie din orașul Herson, notează BucPress, agenție de știri din Cernăuți.

Aflate în prezent sub ocupație rusească, artefactele riscă să fie evacuate în Rusia, sau pierdute, deteriorate sau chiar distruse. pisaniile respective au fost puse pe zidurile Cetății Albe în perioada de domnie a voievodului moldovean, fiind redescoperite de profesor în fondurile muzeului de istorie din Herson în 2013, mai notează sursa citată.

”Urmare semnalelor din presă privind posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi, am avut în această dimineaţă o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean al culturii, dl. Olexandr Tkachenko. I-am transmis situaţia semnalată de presa din România, detalii despre pisanii şi am primit promisiunea că vom avea o informaţie oficială cât de curând. Din informaţiile sale legate de acţiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol şi artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se ştie că au fost deja scoase la vânzare. Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil”, a afirmat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, Lucian Romaşcanu.

El a adăugat că a reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea şi păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol, partea ucraineană urmând să analizeze şi să revină cu solicitări concrete.

Exit mobile version