Site icon Editia de Dimineata

Au și murit, dar am și construit! Qatarul recunoaște moartea a 400-500 de muncitori migranți pe ”altarul” Cupei Mondiale

Un oficial qatarez a declarat că între 400 și 500 de muncitori migranți au murit ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul proiectelor legate de Campionatul Mondial de fotbal – o cifră mai mare decât cea citată anterior de oficialii qatarezi, dar sub estimările organizațiilor umanitare internaționale, potrivit CNN.

Într-un interviu difuzat luni la TalkTV, Al-Thawadi, care a coordonat lucrările, a fost întrebat despre numărul de decese înregistrat în rândul muncitorilor migranți. „Estimarea este în jur de 400, între 400 și 500 de persoane. Nu am numărul exact, este un lucru care a fost discutat. Și un singur deces este prea mult”, a răspuns el.

Al-Thawadi a adăugat: „Cred că, în fiecare an, standardele de sănătate și siguranță pe șantiere se îmbunătățesc, cel puțin pe șantierele noastre, cele de la Cupa Mondială, cele de care suntem responsabili, cu siguranță.”

În noiembrie 2022, un oficial guvernamental a declarat pentru CNN că au existat trei decese legate de condițiile de muncă pe stadioanele Cupei Mondiale și 37 de decese care nu au legătură cu munca.

The Guardian a raportat anul trecut că 6.500 de muncitori migranți din Asia de Sud au murit în Qatar de când țara a primit Cupa Mondială în 2010, majoritatea primind salarii mici și fiind implicați în munci periculoase, adeseori în condiții de căldură extremă.

aportul nu legat toate cele 6.500 de decese de proiectele de infrastructură ale Cupei Mondiale.

Cu toate acestea, anul trecut, Al Thawadi – cel care se ocupă de conducerea pregătirilor Qatarului – a contestat această cifră și a declarat pentru CNN că cifra din Guardian este un „titlu senzațional” care induce în eroare.

Între timp, un oficial guvernamental din Qatar a declarat luna trecută pentru CNN:

„Cifra de 6.500 ia numărul tuturor deceselor lucrătorilor străini din țară pe o perioadă de 10 ani și îl atribuie Cupei Mondiale”.

„Acest lucru nu este adevărat și neglijează toate celelalte cauze de deces, inclusiv boala, bătrânețea și accidentele de circulație. De asemenea, nu recunoaște faptul că doar 20% dintre lucrătorii străini din Qatar sunt angajați pe șantierele de construcții.”

Numai că, potrivit Amnesty International, lucrătorii migranți reprezintă 90% din totalul forței de muncă din Qatar.

De când Qatar a primit sarcina găzduirii Cupei Mondiale de fotbal în 2010, mulți lucrători migranți s-au confruntat cu întârzieri sau cu salarii neplătite, cu muncă forțată, cu ore lungi de lucru pe vreme caldă, cu intimidarea angajatorilor și cu imposibilitatea de a-și părăsi locul de muncă.

Exit mobile version