Site icon Editia de Dimineata

Au și ungurii “dacii” lor. Un grup extremist de “sciți” sunt suspectați că voiau să-l răstoarne pe Orban (VIDEO)

Da, și în țara vecină și (posibil) prietenă se întâmplă lucruri ciudate. Autorităţile ungare au anunţat că au executat raiduri simultane împotriva unui mic grup înarmat extremist, care afirmă că ar aparţine etniei „scite”. Acesta era suspectat că ar pregăti o lovitură de stat în Ungaria.

Operaţiunea, care a mobilizat 150 de poliţişti, inclusiv unitatea antitero, s-a desfăşurat marţi în Budapesta şi în alte câteva localităţi.

Printre cele opt persoane reţinute, trei sunt în continuare în custodia poliţiei, având vârste cuprinse între 53 şi 88 de ani.

Anchetatorii au fost alertaţi de o înregistrare video, difuzată în noiembrie pe reţelele de socializare, în care grupul proclama o „Ungarie scită” şi evoca instituirea unor „trupe paramilitare” cu scopul de a „dezarma poliţia şi soldaţii” şi de a răsturna guvernul.

Diverse documente şi un important arsenal au fost descoperite în cursul percheziţiilor, „semn al hotărârii grupului”, potrivit comunicatului poliției. Conform primelor elemente, este vorba de „arme de foc, muniţii, mitraliere şi diferite pistoale”.

Povestea “sciților”

La recensământul din 2022, au fost circa 2.400 de persoane care au revendicat scita ca fiind limba lor maternă. Anul trecut, Alfred Pocs, cunoscut pentru teoriile sale complotiste, în special despre COVID-19, a prezentat în parlament o propunere în vederea recunoaşterii oficiale a sciţilor ca minoritate naţională.

Sursa HungaryToday

Exit mobile version