Site icon Editia de Dimineata

Parlamentul European: se așteaptă ca audierea fostei angajate de la Facebook să ducă la o transparență mai mare a platformei

Avertizoarea de integritate (whistleblower) de la Facebook, Frances Haugen depune astăzi mărturie în fața liderilor Uniunii Europene, în timp ce aceștia fac ultimele retușuri la două propuneri foarte importante de a controla puterea giganților tehnologiei. Audierea va avea loc la sediul Parlamentului European, din Bruxelles și va începe la ora 17:45 (puteți urmări live aici).

În timp ce parlamentarii americani spun că recentele dezvăluiri ale lui Haugen ar putea declanșa eforturile de a adopta noi reglementări digitale, oficialii UE sunt deja pe cale de a impune noi reguli care impun companiilor să reprime conținutul ilegal și să dezvăluie mai multe date interne, ceea ce Haugen a cerut. Aceste reglementări, care fac parte din actul de referință al Comisiei Europene privind serviciile digitale, nu sunt încă definitive, iar părerile lui Haugen cu privire la modul de a trage la răspundere platformele pentru amplificarea conținutului dăunător și la modul de a le forța să fie mai transparente ar putea modela produsul final.

Fosta manageră de produs de la Facebook a pus aceste probleme în centrul recomandărilor sale către Comitetul de Comerț al Senatului SUA, în timpul primei audieri publice de luna trecută. Sesiunea de luni din UE este de așteptat să aprofundeze aceste elemente.

„Un punct de plecare esențial pentru o reglementare eficientă este transparența: accesul deplin la date, pentru o cercetare nedirijată de Facebook. Pe această bază, putem construi reguli și standarde sensibile pentru a aborda prejudiciile consumatorilor, conținutul ilegal, protecția datelor, practicile anticoncurențiale, sistemele algoritmice și multe altele”, a spus Haugen în mărturia ei anterioară.

Europarlamentarul Cristian-Silviu Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European, una dintre comisiile care vor participa la audiere, a declarat că se așteaptă ca sesiunea să fie „destul de utilă” pentru factorii de decizie, mai ales că aceștia pun la punct acum limbajul în ceea ce privește platformele de informare care ar trebui să fie obligate să facă dezvăluiri cercetătorilor externi și autorităților europene de reglementare.

Companiile au păstrat secrete informațiile despre modul în care algoritmii lor funcționează și interacționează cu utilizatorii, invocând îngrijorări cu privire la confidențialitate și datele despre persoane. Bușoi a spus că împărtășește îngrijorările:

„Trebuie să avem o abordare echilibrată, desigur, să nu punem în pericol [competitivitatea], să nu punem sarcini inutile, să nu pătrundem foarte adânc în activitatea companiilor. Unele reguli ar trebui aplicate, o oarecare transparență ar trebui să existe, o anumită responsabilitate ar trebui aplicată”.

Dezvăluită în decembrie, versiunea preliminară a Legii privind serviciile digitale impune platformelor mari să ridice capota de peste modul în care algoritmii lor sunt utilizați pentru moderarea conținutului și să fie supuse unor audit-uri independente ale practicilor lor, inclusiv ale modului în care controlează activitatea ilegală pe platformele lor.

Foto: captură de ecran din sesiunea live (Parlamentul European)

Exit mobile version