Site icon Editia de Dimineata

Australia nu mai recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Reacția Israelului la această decizie

Australia a anunţat marţi că a decis să nu mai recunoască Ierusalimul de Vest drept capitală a statului Israel, anulând o decizie luată de guvernul conservator anterior, informează AFP, citată de Agerpres.

„Chestiunea statutului final al Ierusalimului trebuie rezolvată în cadrul negocierilor de pace dintre Israel şi poporul palestinian” şi nu în cadrul unor decizii unilaterale, a declarat ministrul australian de externe Penny Wong într-un comunicat.

„Nu vom sprijini o abordare care subminează această perspectivă”, a spus ea, adăugând că „ambasada Australiei a fost întotdeauna şi rămâne la Tel Aviv”.

Guvernul conservator al premierului Scott Morrison a fost extrem de criticat în 2018, când a anunţat recunoaşte rea Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Un anunţ făcut în urma unei decizii similare a preşedintelui american Donald Trump.

„Ştiu că acest lucru a provocat conflicte şi confuzie în cadrul unei părţi a comunităţii australiene, iar astăzi guvernul urmăreşte să rezolve acest lucru”, a spus Wong.

Ea a acuzat guvernul precedent că a adoptat această decizie în încercarea de a câştiga nişte alegeri parţiale cruciale într-o suburbie din Sydney unde locuieşte o importantă comunitate evreiască.

Decizia din 2018 a provocat consternare şi în Indonezia, ţara cu cei mai mulţi musulmani din lume, afectând temporar un acord bilateral de liber schimb, scrie AFP.

Ministerul israelian al Afacerilor Externe l-a convocat pe trimisul australian la Tel Aviv, pentru discuții despre decizia de la Canberra, potrivit presei israeliene. Postul de radio al Armatei israeliene, Galei Tzahal, și canalul de știri i24 news au confirmat că trimisul australian în Israel, Paul Griffiths, a fost convocat la MAE israelian.

Premierul Israelului, Yair Lapid, a declarat că ”Ierusalimul va rămâne capitala eternă și unită a statului Israel”.

Afirmând că decizia Canberrei a fost un răspuns pripit la o relatare incorectă din media, el a adăugat că ”Israelul nu poate decât să spere că Guvernul Australiei va gestiona alte chestiuni cu mai mare seriozitate și profesionalism”.

Lapid a mai declarat că decizia australiană nu va schimba nimic.

Zilele trecute, Departamentul Afacerilor Externe de la Canberra a șters două fraze care se refereau la Ierusalim pe site-ul său web, care au fost adăugate când premierul Scott Morrison a anunțat mișcarea în 2018.

Textul acum șters a descris „Ierusalimul de Vest ca capitală a Israelului” și a menționat că Australia „așteaptă cu nerăbdare să-și mute ambasada la Ierusalimul de Vest atunci când va fi practic, în sprijinul și după stabilirea statutului final al unei soluții cu două state” a scris luni The Guardian.

Ministerul Afacerilor Externe de la Canberra încă include poziția bipartizană că Australia ”susține soluția celor două state, în care să coexiste în pace și securitate Israelul și viitorul stat palestinian, în granițe recunoscute internațional”, scrie Times of Israel.

Potrivit The Guardian, site-ul a fost actualizat după ce ziarul britanic a abordat Departamentul de Afaceri Externe cu privire la punctul de vedere al guvernului asupra statutului Ierusalimului.

Exit mobile version