Site icon Editia de Dimineata

Austria adoptă vaccinarea obligatorie. O premieră în Uniunea Europeană

Austria va deveni prima țară europeană care face obligatorie vaccinarea contra COVID-19 pentru toți adulții. Cine refuză este pasibil de plata unei amenzi care merge de la 600 la 3.600 de euro, în caz de recidivă, a anunțat cancearul Karl Nehammer.

Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, potrivit lematin.ch.

Proiectul de lege, anunţat în noiembrie pentru a impulsiona o campanie de vaccinare şovăielnică, a fost aprobat cu o largă majoritate (137 de voturi pentru, 33 împotrivă). Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie.

”Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze”, a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din Parlament.

El a recunoscut că subiectul face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate.

În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal.

Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale.

Liderul FPO (Partidul Libertăţii), Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor ”un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria”.

Mulţi austrieci se opun noii legi şi manifestează cu zecile de mii practic în fiecare weekend.

Guvernul insistă că obiectivul nu este de a impune nici vaccinarea cu forţa, nici sancţiuni financiare. Acestea vor putea ajunge la 600-3.600 de euro, dar vor fi ridicate dacă respectivul contravenient se va vaccina în termen de două săptămâni.

Votul de joi a intervenit în timp ce Austria a raportat un număr record de infectări, aproape 30.000.

În jur de 72% din populaţie este vaccinată cu schema integrală, procent inferior celui din Franţa ori Spania.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, mai sunt de convins să se vaccineze un milion şi jumătate de adulţi. A fost anunţată şi o loterie, cu premii de 500 de euro pentru vaccinaţi.

Pentru a le lăsa timp recalcitranţilor, care vor primi o scrisoare de convocare la vaccinare, faza controalelor va începe la mijlocul lunii martie.

În afara Europei, câteva țări au făcut vaccinarea obligatorie: Indonezi,a Tadjikistanul, Turkmenistanul, Micronezia și, de la începutul lui decembrie, Ecuadorul. În alte țări este obligatorie pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi personalul medical sau îngrijitorii, dar și anumite categorii de vârstă.

În Germania, cancelarul Olaf Scholz a confirmat că intenționează să facă vaccinul obligatoriu pentru toată populația, dar reticențele în cadrul coaliției au amânat lansarea dezbaterii în Parlament. Aceasta ar putea avea loc la finele lui ianuarie.

Exit mobile version