Site icon Editia de Dimineata

Autocar cu turiști străini, implicat într-un accident în Pasajul Unirii. Un mort, 22 de răniți, cel puțin o persoană în stare gravă

Un nou incident în Pasajul Unirii. De data aceasta, unul destul de grav. Un autocar care transporta cetățeni străini a intrat în limitatorul de înălțime și a rămas blocat (pe sensul dinspre Budapesta către centru).

Mai multe ambulanțele au ajuns la fața locului. Câteva persoane din autocar au fost rănite și primesc ajutor medical.

Geamurile autocarului care transporta 47 de pasageri greci au fost sparte și plafonul a fost strivit în momentul în care structura de metal de la intrarea în Pasajul Unirii s-a desprins în urma impactului.

Limitatorul distrus a patruns prin autocar și a ajuns până la nivelul scaunelor. Patru persoane, doi bărbați și două femei au fost blocate pentru perioadă în interior. După descarcerare, unul dintre ei au intrat în stop cardio-respirator.

”Autocarul a trecut de presemnalizarea cu lanțuri, înainte de intrare în pasaj, a rupt lanțurile, nu a mai putut opri și a intrat în barierele dinaintea de intrarea în tunel. Ușa din față s-a blocat, au fost mai multe persoane care nu au putut ieși, a intervenit descarcerarea”, a declarat Toni Greblă, prefectul Capitalei, la Digi24.

După alte surse autocarul mergea pe banda întâi, nu a lovit totuși lanțurile de presemnalizare, a schimbat brusc direcția și a intrat în limitatorul mare.

Au fost alertate 6 autospeciale SMURD, 6 SABIF şi Detaşamentul Special de Salvatori. Victimele sunt transportate la spitalele din apropiere.

UPDATE

La fața locului se află mai multe ambulanțe, precum și secretarul de stat Raed Arafat, pasagerii fiind evaluați de medici la fața locului. O persoană și-a pierdut viața în urma acestui accident. Anunțul a venit de la șeful DSU.

Raed Arafat a declarat că a fost un accident destul de grav. ”Numărul total este de 22 de persoane duse la 4 spitale. Pacientul în stop cardiac a fost declarat decedat. Mai este un pacient în stare gravă, intubat, internat la Floreasca. Au fost preluate de ISU și duse la hotelul din București unde aveau rezervări. Am vorbit cu ambasada Greciei și va exista translator la spitalele la care au ajuns victimele. Intervenția la fața locului s-a încheiat – pasagerii au fost duși fie la spital, fie la hotel”, a precizat acesta.

Șoferul autocarului nu era băut, a fost testat. Tot ce ține de cauze va fi cercetat sub supravegherea Parchetului. Brigada Rutieră efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului de circulație.

Marius Coaje: S-a coborât plafonul cu 15 cm, din rațiuni de siguranță

Nu este primul accident care e petrece în Pasajul Unirii din Capitală, după reabilitarea acestuia, motivul fiind faptul că șoferii nu respectă limitele de gabarit semnalizate.

Iar la solicitarea spotmedia.ro, șeful de lucrări din partea Primăriei Sectorului 4, Marius Coaje (fostul consilier pe probleme de infrastructură al Gabrielei Firea), a explicat în septembrie că plafonul pasajului a fost coborât cu 15 centimetri, dar că această lucrare nu are nicio influența negativă asupra traficului.

„Incidente existau și înainte de consolidare. Dar rămâneau vehiculele blocate în interiorul pasajului. Se desumflau roțile mașinii blocate, iar aceasta era scoasă afară. Într-adevăr, plafonul pasajului a fost coborât cu 15 centimetri. A fost necesar, ca să intre toate paturile de cabluri, toate corpurile de iluminat și tot ce înseamnă automatizare pentru ventilatoarele montate în pasaj.

În pasaj avem o înălțime de 3 metri și 70 de centimetri. Iar poarta impune restricție la 3 metri și 50 de centimetri.

În trecut exista o problemă. Poarta de gabarit îți indica 3 metri și 70 de centimetri. Dar ea era montată la înălțime mai mare. Și șoferii treceau de acea poartă, intrau în pasaj și – dacă mașina avea o înălțime mai mare – rămâneau blocați înăuntru. Și, cu ajutorul poliției și al IGSU, li se dezumflau roțile și erau scoși afară. (…)

Dar per total, niciodată autocarele mari și tiruri n-au avut loc în pasaj. Cei 15 centimetri cu care s-a coborât plafonul – din motive de siguranță – nu schimbă cu nimic situația”, a precizat Marius Coaje pentru spotmedia.ro.

Exit mobile version