Site icon Editia de Dimineata

Autorităţile germane iau în calcul naționalizarea unităților Gazprom şi Rosneft

LENINGRAD REGION, RUSSIA JULY 27, 2021: An output filtration facility of a gas treatment unit at the Slavyanskaya compressor station operated by Gazprom, the starting point of the Nord Stream 2 offshore natural gas pipeline. A gas treatment unit has been launched at the station. The Nord Stream 2 pipeline will supply gas from natural gas fields in the Yamal Peninsula from where main pipelines have been laid to the Slavyanskaya compressor station. According to Russia s Deputy Prime Minister Alexander Novak, the construction of Nord Stream 2 will be completed by the end of this year. Peter Kovalev/TASS PUBLICATIONxINxGERxAUTxONLY TS10B346

Poate că nu este neapărat aceasta intenția. Poate se vrea doar un răspuns la solicitarea aberantă a președintelui Putin ca gazul să fie plătit în ruble. Oricum ai lua-o, în Germania se discută, destul de serios despre naționalizarea unităților Gazprom şi Rosneft.

Ministerul german al Economiei are în vedere naționalizarea unităţilor Gazprom şi Rosneft din ţară pe fondul preocupărilor legate de securitatea aprovizionării cu energie, a informat cotidianul de afaceri Handelsblatt, citând surse guvernamentale.

Discuțiile dintre înalți oficiali ai ministerului și cancelarul Olaf Scholz urmăresc să prevină întreruperile masive de curent electric în cazul în care oricare dintre aceste companii, care sunt importante din punct de vedere sistemic pentru Germania, ar avea dificultăți.

Ambele companii sunt de neînlocuit pe piața energetică din Germania, Gazprom Germania exploatând spații mari de stocare a gazelor și Rosneft Deutschland fiind un jucător cheie pe piețele rafinăriilor de benzină, motorină și kerosen, a relatat Reuters Germania.

Faliment tehnic

În același timp, companiile riscă să intre în „faliment tehnic”, deoarece băncile și partenerii de afaceri s-au îndepărtat de companiile cu proprietari ruși de la intrarea în vigoare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, afirmă Handelsblatt.

Reacție

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, ca începând de vineri să plătească în ruble, pentru că altfel le va fi tăiat gazul. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele.

Controale la Gazprom

Între timp, Comisia Europeană a făcut inspecţii surpriză în două locații ale companiei ruse de gaz Gazprom în Germania, pe care o suspectează că a încălcat regulile concurenţei pentru a face să crească preţurile, s-a aflat joi din surse europene concordante, potrivit Le Figaro.

Executivul european, gardianul concurenţei în cadrul UE, nu a confirmat această informaţie, dar a recunoscut într-un comunicat că a făcut inspecţii, în legătură cu autoritatea germană pentru concurenţă, „în locațiile mai multor companii active în furnizarea, transportul şi stocarea gazului natural în Germania”.

Este doar începutul!

„Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară anchetei privind practici anticoncurenţiale şi nu prejudiciază rezultatul anchetei în sine”, a precizat executivul european. Rusia este bănuită de anul trecut că a restrâns oferta de gaz în Europa pentru a provoca o creştere a preţurilor. Invazia rusă în Ucraina a evidenţiat extrema dependenţă a UE faţă de gazul importat din Rusia, care reprezintă 40% din consumul său.

Exit mobile version