Site icon Editia de Dimineata

Avertisment: Consumul de steroizi anabolizanți, risc de fibrilație atrială și complicații cardiovasculare

Sursa: steroizi.ro

Steroizii sunt compuși organici cu un schelet molecular format din patru nuclee de carbon. Aceștia sunt clasificați în două categorii principale: steroizi anabolizanți și corticosteroizi.

Steroizii anabolizanti sunt utilizați în sport pentru a spori masa musculară și performanțele sportive, în timp ce corticosteroizii sunt utilizați în medicină pentru a trata inflamațiile, alergiile, boli autoimune si dereglari hormonale.

Exista si hormoni steroidieni, care sunt produsi natural de organism si joaca un rol important in reglarea functiilor corporale, cum ar fi metabolismul, dezvoltarea sexuala si raspunsul la stres. S

teroizii anabolizanti sunt utilizati in sport pentru a creste masa musculara si forta, precum si pentru a reduce timpul de recuperare intre antrenamente.

Cu toate acestea, utilizarea necontrolata si abuzul de steroizi anabolizanti poate cauza efecte secundare grave, cum ar fi probleme cardiace, hepatice si endocrine, precum si afectarea fertilitatii si a sanatatii mintale.

Conform unui studiu recent, publicat în Journal of Physiology, de către o echipă multidisciplinară de la Universitatea din Birmingham și un centru din Germania, bărbații care își administrează steroizi androgenici anabolizanți (AAS), precum testosteronul, au risc adițional de a dezvolta fibrilație atrială.

Riscul este cu precădere mai pronunțat la persoanele cu susceptibilitate genetică de complicații cardiovasculare.

AAS sunt folosiți tot mai des de bărbații tineri pentru creșterea masei musculare. Se estimează că peste 6% din populația globală masculină folosește vs. sub 2% în populația feminină. Utilizarea este crescută în Europa, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă, Brazilia, Orientul Mijlociu, dar scăzută în Asia și Africa.

Studiul subliniază riscurile asociate cu abuzul de AAS, în special în rândul tinerilor bărbați, fiind legată de apariția timpurie și mai severă a unor afecțiuni cardiace precum fibrilația atrială, cât și a unora mai rare, precum cardiomiopatia aritmogenă ventriculară dreaptă (ARVC).

Analiza se bazează pe o serie de observații din înregistrările clinice de la aproximativ 146 de persoane cu ARVC, determinând că bărbații sunt mai predispuși la această cardiomiopatie, iar pe de altă parte, pe observații pe animale de laborator, scriu cei de la Raportul de Gardă.

ARVC este adesea asociată cu defecte ale genelor desmozomale, cum ar fi expresia redusă a plakoglobinei. Cercetarea a aprofundat efectele AAS asupra inimii prin studierea șoarecilor masculi cu predispoziție genetică pentru ARVC cauzată de deficiența de plakoglobină. Când acești șoareci au fost expuși la steroidul 5α-dihidrotestosteron (DHT), a fost observată o creștere notabilă a expresiei genelor asociate cu hipertrofia inimii, fibroza și inflamația.

În esență, constatările sugerează că AAS, în special atunci când sunt combinate cu vulnerabilități genetice precum deficiența de plakoglobină, pot duce la remodelare electrică atrială la tinerii bărbați, crescând riscul de aritmii.

„Studiul nostru poate contribui semnificativ la înțelegerea impactului asupra sănătății inimii la tinerii care folosesc în mod greșit steroizi anabolizanți pentru a crește masa musculară.

Rapoartele recente au arătat că bărbații tineri, în special, sunt vizați pe rețelele sociale, cum ar fi TikTok, fiindu-le vândute produse cu testosteron, dar această utilizare prezintă un risc de care mulți nu sunt conștienți”, a declarat autoarea principală, Dr Laura Sommerfeld, pentru publicația ScienceDaily.

Exit mobile version