Site icon Editia de Dimineata

AVERTISMENT. Risc foarte ridicat de răspândire a variantelor SARS-CoV-2

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a stabilit luni la nivelul ”foarte ridicat” riscul pe care-l implică pentru statele Uniunii Europene răspândirea variantelor mai contagioase ale SARS-CoV-2 şi a cerut menţinerea şi înăsprirea restricţiilor antiepidemice, relatează agenţiile EFE şi DPA, preluate de agerpres.ro.

În ultima sa evaluare de risc pentru Europa, ECDC avertizează asupra ”transmisibilităţii crescute” observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să ”crească gravitatea bolii” şi să diminueze ”total sau parţial” eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.

ECDC recomandă statelor europene să continue sporirea capacităţilor de secvenţiere pentru a detecta procentul noilor variante mai contagioase ale coronavirusului în totalul cazurilor pozitive.

Centrul european atrage atenţia şi asupra unei ”oboseli pandemice” în creştere, adică o accentuare în rândul populaţiei a unei atitudini de ”demotivare în a respecta măsurile de protecţie recomandate”, fenomen care poate avea ca efect ”noi valuri de infecţii” şi creşterea nemulţumirii sociale rezultate din această evoluţie.

ECDC consideră că măsura închiderii școlilor trebuie să fie doar o ”ultimă soluţie” şi să se recurgă la ea numai atunci când măsurile de distanţare şi siguranţă nu sunt suficiente în instituţiile de învăţământ.

Centrul european s-a arătat de asemenea rezervat şi faţă de instituirea aşa-numitelor ”paşapoarte COVID” – propuse de unele state ale UE şi de sectorul turistic pentru ca persoanele vaccinate să poată călători liber -, date fiind ”dovezile insuficiente asupra eficacităţii vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului”.

 

Exit mobile version