Site icon Editia de Dimineata

Avertisment: Securizarea dispozitivelor prin amprenta digitală nu este în totalitate sigură

Amprentele folosite de utilizatori pentru autentificarea pe smartphone-uri şi alte dispozitive pot fi recreate pe baza sunetelor pe care acestea le emit în momentul în care ating ecranele.

Avertizarea vine din partea unei echipe de cercetători americani şi chinezi, care tocmai au publicat un studiu în acest sens.

Swipe-ul (mişcarea degetului pe ecran) emite sunete specifice, iar pe baza acestor sunete, pot fi recreate amprentele degetelor, care pot fi folosite pentru deblocarea dispozitivelor electronice, avertizează dataconomy.com.

În urma testelor făcute, cercetătorii spun că pot ataca cu succes aproape 30% din amprentele parţiale şi aproximativ 10% din amprentele complete, din doar cinci încercări, la cea mai înaltă setare de securitate FAR (False Acceptance Rate).

Pentru a demonstra, cercetătorii au creat un instrument pe care l-au numit PrintListener. Acesta utilizează o serie de algoritmi pentru pre-procesarea semnalelor audio brute, care sunt apoi utilizate pentru a genera amprente sintetice.

Descoperirea cercetătorilor ar putea fi folosită pentru îmbunătăţirea securităţii autentificării cu amprente, care este din ce în ce mai folosită.

Conform estimărilor făcute până în 2023, această industrie ar urma să ajungă să valoreze aproape 100 de miliarde de dolari.

Exit mobile version