Site icon Editia de Dimineata

Avertisment: Uraniul din Rusia nu e doar problema Ungariei

Nu doar în ceea ce privește rezervele naturale de materii prime, ci și în ceea ce privește îmbogățirea uraniului și producția de combustibil nuclear, Rusia rămâne jucătorul cel mai important de pe piața globală și nici măcar războiul din Ucraina nu a putut detrona acest statut.

În prezent, deși UE și-a declarat intențiile, nu se ia în considerare în mod serios renunțarea la exporturile rusești de uraniu către Europa, ceea ce este în beneficiul Ungariei, deoarece importă tehnologie și combustibil din Rusia atât pentru centrala nucleară Paks actuală, cât și pentru extinderea planificată.

Jurnaliștii ungari de la Telex au decis să aprofundeze această problemă semnificativă cu care se confruntă Ungaria.

„Pe lângă datele producției curente, contează activele geologice și cantitatea de rezerve recuperabile. Cantitatea din urmă (rezervele) diferă de prima (resursa) prin faptul că a fost realizat un studiu de fezabilitate pentru rezervă, demonstrând că este rentabilă pentru extracție din punct de vedere economic, tehnologic, juridic și social.

Cea mai puternică țară din punctul de vedere al activelor geologice este Australia, urmată de Kazahstan, Canada și abia apoi vin Rusia și Namibia”, a explicat Ferenc Mádai, cercetător la Institutul de cercetare a materiilor prime al Universității din Miskolc.

Este de dorit ca Ungaria să caute un furnizor alternativ pentru combustibil, din perspectiva asigurării aprovizionării și a prețului.

În ceea ce privește combustibilul pentru centralele nucleare, Uniunea Europeană și-a propus de mult timp diversificarea, în special după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Rusia realizează venituri substanțiale din exportul de combustibil nuclear. În 2021, UE a cheltuit 333 de milioane de euro pe uraniul rusesc.

În calitate de client al Moscovei, UE contribuie și la întreținerea arsenalului nuclear al Rusiei.

Exit mobile version