Consumul de substanțepsihoactive este în continuă schimbare, atât în general, cât și în ceea ce privește substanțele specifice. În ultimii ani, s-a observat o tendință generală de creștere a consumului de canabis, probabil datorită legalizării în diferite țări, dar și datorită creșterii percepției canabisului ca fiind undrog ușor.
Un prim pas spre ajutor este conștientizarea simptomelor provocate de consumul de droguri: tulburări psihotice, dezorganizare a gândirii, probleme de comportament în social și în relațiile cu cei cunoscuți și răspunsuri emoționale în dezacord cu situația, înțelegerea acestora și recomandarea de tratament psihiatric.
Medicul Virgil Enătescu de la Clinica de Psihiatrie din Timișoara, susține că, din păcate, debutul consumului experimental începe la o vârstă fragedă.
Potrivit acestuia, ultimele statistici sunt de-a dreptul îngrijorătoare, în sensul în care un studiu european, un consorțiu care reunește 40 de țări, a evidențiat faptul că un consum de substanțe psihoactive noi, cum ar fi amfetaminele de sinteză, ar avea debutul undeva înainte de vârsta de 13 ani. Deci de la o vârstă foarte fragedă.
„Este foarte important să încercăm să informăm tinerii asupra consecințelor în planul sănătății fizice, mintale, dar și consecințele sociale ale consumului de substanțe. Pentru că, din păcate, probabil că tinerii nu cunosc aceste lucruri în momentul în care se apucă de un consum inițial experimental.
Statisticile europene arată că în România 82% dintre tineri au declarat că au început să consume alcool înaintea vârstei de 16 ani. Ce este trist? Atunci când s-a întrebat care este consumul în ultimele 12 luni, cifra a scăzut puțin, undeva la 74%. E clar că acel consum inițial experimental ulterior a continuat, pentru că a fost prezent și în ultimele 12 luni.
La fel se întâmplă și cu consumul de droguri ilicite, în sensul în care, față de 2011, evoluția este într-un trend ușor ascendent. Se pare că tinerii din România preferă consumul de canabis, urmat de aceste noi substanțe psihoactive, care sunt un amestec de ierburi cu efecte identice cu cele ale drogurilor deja cunoscute ilegale, dar al căror consum nu este reglementat din punct de vedere legal”, a afirmat psihiatrul Virgil Enătescu, citat de Tion.
Conform dr. Virgil Enătescu, tratamentul biologic doar într-o primă parte își are rostul, cea mai importantă fiind intervenția de tip psiho-social.
„Suportul familial și cel școlar sunt extrem de importante, iar conform unei recenzii ample a literaturii s-a demonstrat că informarea tinerilor asupra consecințelor a avut rol de tampon în fața tuturor factorilor de risc întâlniți”, a spus Enătescu.
Tinerii încep să testeze droguri de la 13 ani deoarece este o vârstă foarte vulnerabilă, consideră psihiatrul. Pe de-o parte este curiozitatea, pe de altă parte poate și factorul familial.
„S-a observat, de exemplu, că cei care provin din familii dezorganizate sunt mult mai expuși spre consumul de droguri, dar s-au constatat și anumite caracteristici biologice în sensul în care persoanele care tolerează consumul de alcool de la început, în sensul în care a doua zi nu au o stare de mahmureală foarte intensă, sunt mai predispuse spre alcoolism.
Aici ar fi cumva factorul genetic, în sensul de echipament enzimatic. Dar, din păcate accesul la aceste substanțe se pare că este unul de consistent. Sunt o serie de factori care fac acest debut al consumului să înceapă de la vârste din ce în ce mai fragede.
Și poate că ar trebui mai puțin mediatizată partea de consum, ci mai mult partea de consecințe. Cred că mai multe filmulețe legate de experiențele de viață a celor care au fost consumatori ar fi mai utile”, a fost de părere psihiatrul Virgil Enătescu.
Potrivit acestuia, de departe, consumul de alcool este cel mai frecvent. Săptămânal, medicul de la Clinica de Psihiatrie din Timișoara are 10-15 pacienți care consumă substanțe ilicite, aceștia fiind trimiși mai departe către Spitalul de Psihiatrie Jebel pentru că unitatea sanitară dispune de o secție pentru toxicomani.
„Se pare că pandemia, din păcate, a avut un rol negativ în ce privește consumul de substanțe, probabil izolarea socială, lipsa prezenței la școală, pentru că lecțiile s-au ținut online, plictiseala, nu știu.
Nu pot să îmi dau seama, dar într-adevăr s-a constatat o creștere practic pentru toate substanțele psihoactive. Pe de altă parte, este posibil ca și traficul de astfel de substanțe să fi sporit în perioada post-pandemică.
Dar, nu știu dacă a crescut consumul sau mai degrabă noi conștientizăm problema consumului. Poate că politicile sanitare ar trebui să ia în calcul înființarea mai multor centre specializate pe consiliere psihologică, tratament psiho-terapeutic a acestor categorii de tineri”, a mai afirmat psihiatrul.