Site icon Editia de Dimineata

Avion pe post de ciorapi. Un Boeing 747 a fost dat la fier vechi după doar 30 de ore de zbor. Cine a făcut nebunia asta?

Caz absolut bizar. Un avion jumbo jet Boeing 747, proprietate privată, a fost vândut la fier vechi, după doar 30 de ore de zbor. El nu a apucat să facă decât 16 zboruri.

Aeronava, care a fost configurată ca un avion privat VIP destinat unui membru al familiei regale saudite, a rămas pe pistă timp de aproape 10 ani la EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg, la granița dintre Franța, Elveția și Germania.

N-au mai avut bani de “mobilă”?

Planurile de a mobila avionul cu un interior somptuos au eșuat și, după ce nu a reușit să găsească un nou cumpărător, aeronava a fost în cele din urmă transportată la Pinal Airpark din Arizona, unde avioanele scoase din uz sunt dezmembrate pentru piese.

BBJ – Boeing Business Jet – în valoare de 560 de milioane de dolari (465 de milioane de lire sterline) a fost unul dintre cele doar 10 avioane jumbo deținute în proprietate privată.

Aceste ediții puternic modificate se mândresc cu o cabină de aproximativ 464 de metri pătrați și sunt configurate în mare parte pentru a atrage guverne și clienți corporativi.

„Au fost construite zece în total, iar acesta este primul retras”, spune Connor Diver, analist senior la firma de analiză a aviației Cirium.

„Nu este transparent cine anume le cumpără, dar este un avion privat foarte, foarte mare, iar singurii operatori sau cumpărători tind să fie guvernele și familiile regale”.

În timp ce numărul lor limitat poate crește atractivitatea lor pentru pasionații de aviație cu bani de prisos, dotarea cu mobilier a unei astfel de creații supersonice reprezintă un obstacol major.

„Amenajarea unuia dintre acestea ar costa 30, 40 sau poate 50 de milioane de dolari”, a declarat dl Diver.

„Deși ai putea crede că este o aeronavă nou-nouță, utilizările alternative pentru ea sunt destul de limitate. Varianta comercială pentru pasageri a avut o producție limitată și foarte puține companii aeriene au operat-o. Acestea nu ar fi interesate să mai ia altele. Așa că singura altă opțiune era, eventual, un alt guvern, dar, evident, asta nu s-a întâmplat.”, scrie The Independent

Exit mobile version