Site icon Editia de Dimineata

De ce bem suc de roșii în avion, deși acasă nu ne atingem de el

Știm cu toții cum facem în avion: încercăm să alegem mâncăruri și băuturi de care nu avem parte acasă. Așa se întâmplă cu sucul de roșii: deși la magazin nici nu ne uităm la el, în avion îl alegem, de cele mai multe ori. Ba chiar uneori punem și sare și piper în el, ca și cum am vrea să savurăm un cocktail Bloody Mary fără vodcă!

A existat o serie de investigații științifice care a încercat să răspundă la întrebarea din titlu. În 2015, Robin Dando, fiziolog la Cornell, a descoperit că expunerea la zgomote puternice, precum cea a unui motor cu reacție, estompează aromele dulci, dar intensifică gustul umami prezent în sucul de roșii. Cu cinci ani mai devreme, compania aeriană germană Lufthansa a comandat cercetări privind popularitatea sucului de roșii, atunci când și-au dat seama că servesc 200 de mii de litri pe an.

Un pic de snobism

Cercetătorii de la Societatea Fraunhofer au descoperit că oamenii s-au bucurat mai mult de el în avioane deoarece receptorii noștri de gust și miros sunt mai puțin sensibili la altitudine, ceea ce înseamnă că oamenii se bucură de prospețimea sucului fără gustul pământesc.

Alegerea unei băuturi într-un zbor au avionul este o situație neobișnuită: trebuie să decideți când vine căruciorul la dvs. dacă vă este sete sau nu. Băutura este în mod normal gratuită, ceea ce înseamnă că doriți să extrageți cât mai multă valoare posibil. Sucul de roșii este singura băutură din cărucior care pare sănătoasă și extravagantă, plus că ai văzut atât de mulți oameni comandându-l.

Bogat în vitamine, sucul de roşii este un bun detoxifant, întăreşte sistemul imunitar, protejează inima, îmbunătăţeşte digestia şi previne cancerul.

Foto: „Business Class In-flight Meal – Qatar Airways” by Matt@PEK is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Exit mobile version