Site icon Editia de Dimineata

Azi devine operaţional în România sistemul de garanţie-returnare

Azi devine operaţional în România sistemul de garanţie-returnare. Un simbol specific se va regăsi treptat pe etichetele sticlelor, dozelor şi PET-urilor de băuturi, iar până la mijlocul anului viitor toate aceste ambalaje cu volum între 100 ml şi 3 litri trebuie să fie astfel semnalate pentru încasarea garanţiei şi recuperarea acesteia la returnare.

Sistemul va fi cel mai modern din Europa, iar ca mărime al doilea după mecanismul similar din Germania, afirmă ministrul Mediului. Mircea Fechet spune că ultimele sondaje au indicat că marea majoritate a românilor ştiu despre sistemul de garanţie-returnare şi s-a arătat încrezător că acesta va funcţiona bine.

Mircea Fechet: Din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, cu comercianţii, cu marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi, pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, că toată lumea ştie ce are de făcut. La fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din ţara depozitării, în ţara reciclării. Ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin, şi vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe, cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi, totodată, şi puncte de colectare.

În cursul acestei săptămâni a fost inaugurat primul centru regional de colectare, iar până la sfârşitul anului viitor, la nivel naţional vor fi operaţionale 17 astfel de centre de sortare a recipientelor în vederea reciclării.

Foto: Adriana Tudose / RRA

Exit mobile version