Editia de Dimineata

Azi sărbătorim prima clonare din istorie a unui mamifer. Vezi cum a fost posibil acest lucru și despre ce animal este vorba

Sursa: bizlaw.md

Acum 22 de ani o lume întreagă era șocată de clonarea unei oi pe nume Dolly, care trăia la un institut scoțian.

Anunțul privind acest proces a pornit o revoltă prin care oamenii de știință erau acuzați de faptul că se joacă de-a Dumnezeu, în timp ce alții, cei din minoritate ce-i drept, se arătau pozitivi vis a vis de acest subiect văzând avantajele pe care le-ar putea aduce utilizarea unei astfel de tehnologii, cum ar fi clonarea unor specii de animale pe cale de dispariție și nu numai.

Sursa: descopera.ro

Oaia Dolly a fost clonată cu succes de embriologul Ian Wilmut şi biologul Keith Campbell,sti dintr-o celulă somatică adultă, prin procesul de transfer nuclear, născându-se pe data de 5 iulie 1996 și a avut 3 mame: una din cele folosite în cadrul experimentului furnizând ovulul , o altă oaie ADN-ul şi cea de-a treia fiind „mama surogat”.

Sursa: descopera.ro

Aceasta a fost botezată după numele cântăreței de muzică Dolly Parton, la sugestia unui membru al echipei care a ajutat la acest proiect. Mai târziu, a fost împerecheată cu berbecul David și a fătat 6 miei în luna aprilie a anului 1998.

Sursa: descopera.ro

Din păcate, în 2001, prima oaie clonată avea să fie diagnosticată cu actriță, pentru care a fost tratată, însă mai târziu, la vârsta de 6 ani, a fost eutanasiată, decizie luată din cauza cancerului pulmonar pe care-l căpătase.

În prezent, Dolly este expusă la Muzeul Regal al Scoției și experimentul în care a fost personajul principal a deschis o nouă cale în lumea științei, o cale ce a făcut posibilă clonarea a zeci de specii, atât domestice, cât și sălbatice.

Sursa: descopera.ro

Exit mobile version