Site icon Editia de Dimineata

Baba Anujka, cea mai temută criminală în serie din Europa de vest. A ucis prin otrăvire 150 de bărbați

Povestea Babei Anujka îți îngheață sângele în vene. Ea a fost cea mai temută criminală în serie din întreaga Europă de Vest, fiind vinovată de uciderea prin otrăvire a nu mai mult nici mai puțin de 150 de bărbați.

Pe numele ei de botez, Ana Draxin, Baba Anujka s-a născut în ceea ce azi este România undeva prin anul 1837, ca fiică a unui negustor de vite, însă aceasta a crescut și a trăit alături de familia sa în Petrovasâla, o regiune a Banatului sârbesc.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Baba Anujka era recunoscută pentru talentele sale vrăjitorești, fiind, de asemenea, și o specialistă în prepararea leacurilor medicinale din plante.

Viața timpurie și căsătoria

Datele sunt rare și nesigure despre viața timpurie a lui Anujka. Potrivit unor surse, ea s-a născut în 1838 în ceea ce azi reprezintă teritoriu al României în familia unui crescător de vite, și s-a mutat la Vladimirovac în provincia Frontiera Militară Banat a Imperiului Austriac în jurul anului 1849, arată radiocluj.ro. 

Baba Anujka a mers și la școală. Aceasta a urmat cursurile unei școli private în Pančevo cu copii din familii bogate, iar mai târziu a locuit în casa tatălui ei. Se pare că ea a devenit mizantropă la vârsta de 20 de ani după ce a fost sedusă de un tânăr ofițer militar austriac. Însă povestea de dragoste dintre cei doi nu s-a sfârșit deloc bine.

După ce ofițerul a părăsit-o și i-a frânt inima, aceasta a mai aflat și că a contractat sifilis. Acesta a fost și motivul pentru care Anujka s-a izolat de lume și a studiat din greu medicina și chimia. În plus, Baba Anujka s-a arătat pasionată și de literatură, aceasta cunoscând cinci limbi străine.

Ulterior, ea s-a căsătorit cu un latifundiar numit Pistov, cu care a avut 11 copii, dintre care doar unul a supraviețuit până la maturitate. Din nefericire, nici acest mariaj nu a funcționat, întrucât soțul acesteia a murit după 20 de ani de căsătorie, fiind mult mai în vârstă decât ea. Cu toate acestea, nici tragicele evenimente nu aveau să o oprească pe Baba Anujka din studiat, continuându-le chiar și după moartea soțului.

Experimente în plante medicinale 

După moartea soțului, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Anujka și-a făcut un laborator într-o aripă a casei sale, acolo unde și-a câștigat reputația de vindecător pe bază de plante.

A devenit foarte populară printre soțiile fermierilor care îi cereau ajutorul pentru probleme de sănătate și câștiga un venit respectabil care îi permitea să trăiască confortabil.

În timpul războaielor, Anujka producea medicamente și amestecuri care puteau face soldații suficient de bolnavi pentru a scăpa de serviciul militar și a vândut și amestecuri otrăvitoare pe care le-a denumit „apă magică” sau „poțiuni de dragoste”.

„Apa magică”, soluția problemelor din cuplu

„Apa magică” era vândută în special femeilor cu probleme de căsătorie. Soluția era simplă: dacă preparatul era administrat soților, aceștia mureau subit după aproximativ opt zile de agonie.

„Poțiunea de dragoste” a Babei Anujka conținea arsenic în cantități atât de mici încât era foarte greu de depistat, iar în combinație cu anumite toxine vegetale efectul era garantat.

De fiecare dată când cineva îi spunea despre o problemă de căsătorie, Anujka își întreba clientele astfel: „Cât de grea este această problemă?”, ceea ce însemna „Care este masa corporală a victimei?”, iar în funcție de aceste aspecte calcula doza necesară.

Victimele Anujkăi erau, în general, bărbați tineri și sănătoși, însă niciunul din aceștia nu a putut rezista amestecurilor sale letale. Clientele ei au susținut la procesul Babei Anujka faptul că acestea nu știau că așa numita „apă magică” ar fi de fapt o otravă, ci credeau că are un fel de puteri supranaturale pentru a ucide oamenii folosind magie neagră. Cu toate acestea, poțiunile Babei Anujka au ucis între 50 și 150 de persoane.

O afacere cu moartea

Pentru că Baba Anujka devenise din ce în ce mai cunoscută, a decis că ar trebui să își oficializeze cumva afacerea. Așa se face că în anii 1920, Anujka dispunea de propriul „agent de vânzări”, o femeie pe nume Ljubina Milankov, a cărei sarcină era să găsească potențiali clienți și să-i ducă la casa acesteia.

Mai mult decât atât, pentru cumpărarea „apei magice” care promitea rezolvarea problemelor de cuplu, fiecare clientă trebuia să plătească între 2.000 și 10.000 de dinari iugoslavi. Așa a ajuns Baba Anujka să comercializeze moartea până în cele mai îndepărtate ținuturi.

Și cum unei asemenea afaceri nu are cum să îi lipsească reclama, Baba Anujka se lăuda cu faptul că tratamente care nu dau niciodată greș, motiv pentru care era căutată până și de aristocrați, care apelau la ea pentru tămăduirea micilor neplăceri zilnice.

Procesul Babei Anujka B

Aceasta a fost arestată pentru prima dată în anul 1914, dar a scăpat în lipsă de probe. Cu toate acestea, se pare că nu a avut același noroc și 14 ani mai târziu, atunci când autoritățile au putut dovedi faptul că fusese implicată în moartea unui bărbat.

Greșeala a fost faptul că în acel caz, poțiunea nu a fost preparată de însăși Baba Anujka, ci de o asistentă care a încurcat proporțiile elementelor. Astfel, leacul nefiind atât de puternic, nu a cauzat moartea rapidă a victimei, motiv pentru care acesta a apucat să consulte un doctor înainte de moarte.

”În viaţa mea nu am văzut otravă. Eu am pregătit doar leacuri, dar acelea erau complet inofensive”, declara vrăjitoarea în faţa tribunalului.

Femeia care a depus mărturie în fața instanței a recunoscut atunci faptul că a plătit 5.000 de dinari pentru licoarea ce avea să-i ia viața soțului ei. Însă, acest gest a enervat-o la culme pe Baba Anujka, pe atunci în vârstă de 92 de ani, așa că s-a ridicat și a pălmuit martorul, judecătorul a ameninţat că o va îndepărta în lanţuri din sală.

Procesul Babei Anujka a creat mare vâlvă în ziarele din toată Europa, chiar și din Statele Unite. În urma deciziei judecătorești, Baba Anujka a fost condamnată la 15 ani de închisoare, însă nu a mai reușit să își execute întreaga pedeapsă, fiind graţiată în 1936, după opt de detenție, la vârsta de 100 de ani. Chiar dacă a putut scăpa de pedeapsă, ea a murit doi ani mai târziu.

Sursă Foto: shtiu.ro

 

Exit mobile version