Site icon Editia de Dimineata

Banca Națională a României lansează o bancnotă aniversară

Pe data de 1 decembrie, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României lansează o bancnotă aniversară de 100 de lei.

Sursă foto: bnro.ro

BNR va emite în circuitul numismatic o bancnotă specială pentru colecționari sau pasionați. Valoarea nominală bancnotei este de 100 de lei. Aceasta este dedicată trecerii celor 100 de ani de la Marea Unire din anul 1918 la 1 decembrie. Pentru ca un potențial doritor să o achiziționeze împreună cu pliantul destinat prezentării trebuie să achite suma de 150 de lei fără TVA. Cumpărarea se poate face la orice sucursală regională a Băncii Naționale a României din București și orașele Cluj, Iași și Timiș.

Sursă foto: bucurestifm.ro

Pe fața bancnotei conform paginii oficiale a BNR se pot observa următoarele elemente caracteristice: „în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” şi „REGINA MARIA 1875-1938”. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918”.

Astfel tot pe avers mai sunt reprezentate: „stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre 100”, potrivit aceluiași comunicat.

Pe reversul bancnotei se poate observa tipărită intrarea în București a alaiului regal din anul 1918 la data de 1 Decembrie și o mică parte din buzduganul pe care l-a avut regele Ferdinand I. Mai exact sunt ilustrate patru femei îmbrăcate în costume populare definitorii pentru fiecare provincie românească Basarabia, România, Țara Ardealului și Bucovina. Pentru a nu uita că falsificarea acestor bancnote este interzisă a fost tipărit textul următor fix sub ilustrații: „Falsificarea acestor bilete se pedepseşte conform legilor”.

Numărul și seria bancnotei sunt formate din litere și numere în două culori respectiv negru și roșu. Acestea sunt imprimate astfel: „în stânga, pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră.” ,conform aceluiași comunicat de presă.

Nu este pentru prima dată când Banca Națională a României sărbătorește astfel evenimentele. La 26 noiembrie 2018 BNR a pus în circulație un set de monede cu prilejul Centenarului. Pe aversul fiecărei monede din set se găsesc gravate imagini prelucrate după o fotografie realizată de Samoilă Mârza. Textele sunt afișate în cerc ROMANIA și MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA, valoarea nominală fiind de 10 LEI, stema României și anul 2018.

Sursă foto: basilica.ro

Pe reversul fiecărei monede sunt gravate chipurile lui Ștefan Cicio Pop, Gheorghe Pop Băsești, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și Iuliu Hossu. Monedele de 50 de bani realizate din aur au valoarea nominală de 500 de lei existând doar 200 de exemplare. Monedele de 10 bani sunt confecționate din argint și au valoarea de 10 lei existând doar 200 de exemplare. În timp ce monedele din metal comun au o valoare nominală de 50 bani și există 5.000 de astfel de exemplare.

Sursă foto: bnr.ro

 

Exit mobile version