Site icon Editia de Dimineata

Bani din PNRR pentru un muzeu inedit al comunismului la Sfântu Gheorghe. Se va putea locui acolo

Sfântu Gheorghe va avea un Muzeu al Comunismului, proiect pentru care a obținut 9,5 milioane de euro prin PNRR, a spus marți, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád. Muzeul va fi unul atipic, pentru că vizitatorii vor putea locui câteva zile în acest spaţiu, pentru a experimenta viaţa din perioada de dinainte de 1989, a anunţat primarul.

Muzeul ar putea avea și o serie de apartamente mobilate și utilate exact ca în anii din vremea comunismului, care vor putea fi închiriate de cei care vor să vadă cum se trăia fără internet și cu programe TV doar două ore pe zi, scrie covasnamedia.ro.

Potrivit primarului, viitorul muzeu ar putea fi amenajat fie în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, care se află în ruină de mai mulţi ani, fie într-unul dintre imobilele aflate în incinta Fabricii de Ţigarete din municipiu, care a fost cumpărată în acest an de către Primărie. Fosta fabrică de ţigarete a fost achiziţionată de municipalitate cu scopul de a o reabilita şi a înfiinţa aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment după modelul „Palatului minunilor” din Budapesta, precum şi spaţii pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi de petrecere a timpului liber pentru tineret

Muzeul va prezenta și părțile bune, dar și pe cele mai puțin bune ale perioadei comuniste.

„Eu îmi doresc ca în acest muzeu să arătăm perioada din 45 până în 89 cu bune și cu rele. Nu vreau Casa Terorii, cum este în Budapesta. Vreau să arăt și lucrurile bune și lucrurile proaste ale acestei perioade. O chestiune care îmi place foarte mult și sper că vom putea realiza: îmi doresc să amenajăm patru locuințe, una pentru perioada 50, una pentru 60, una pentru 70, una pentru 80, exact așa cum era o locuință medie în perioada respectivă, cum era viața în apartamentul respectiv, unde oamenii se pot muta, pot închiria, să stea o săptămână acolo, dar va fi exact ca în 87 – dacă dă drumul la televizor, va fi un televizor alb-negru, cu Mihaela de la ora șapte, cu Ceaușescu de la opt treizeci, cu apa caldă dimineața și seara, cu lumina luată la șase. Practic, acolo poți să retrăiești acele momente. Eu încerc să le explic copiilor mei, dar nu am nicio șansă. Așa, pot să vadă cum e o săptămână doar cu Mihaela, fără telefon, wi-fi, nimic. Dar încă o dată, nu vreau să arăt doar lucrurile rele. Va fi și un magazin, de unde poți să cumperi și cu cartelă sau când o să cumperi un cadou, să ți se dea pește congelat, pentru că nu se putea altfel. Exact același lucru. Cred că va fi foarte mișto”, a spus Antal Árpád.

În municipiul Sfântu Gheorghe există un muzeu dedicat victimelor dictaturii comuniste din România, inaugurat în anul 2014 la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna. Muzeul, amenajat cu sprijinul Primăriei în subsolul casei Beor, o clădire monument istoric aflată în vecinătatea Liceului de Arte, reuneşte documente, fotografii şi diverse obiecte ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte pentru că s-au opus regimului comunist, scrie agerpres.ro.

Conducerea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna a declarat că muzeul a fost înfiinţat cu scopul de a aduce un omagiu victimelor dictaturii comuniste, oamenilor care „în numele legii” au suferit în închisori, au fost deportaţi, trimişi în colonii de muncă, au fost expropriaţi, dar şi cu scopul de a fi „un loc de învăţătură pentru urmaşi”.

Sursa foto: covasnamedia.ro
Exit mobile version