Site icon Editia de Dimineata

Bani fără muncă: Marea Britanie testează venitul universal necondiționat de 1.600 de lire lunar

Un venit de bază universal de 1.600 de lire sterline pe lună urmează să fie testat în Anglia pentru prima dată într-un program pilot. Treizeci de persoane vor primi o sumă forfetară fără condiții în fiecare lună timp de doi ani și vor fi observate pentru a înțelege efectele asupra vieții lor.

Două locuri din Anglia au fost selectate pentru schema micropilot: central Jarrow, în nord-estul Angliei, și East Finchley, în nordul Londrei.

Programul se desfășoară timp de doi ani, iar participanții vor fi monitorizați pentru a vedea ce efect are asupra sănătății mentale și fizice, scrie The Guardian.

Will Stronge, directorul de cercetare al grupului de reflecție Autonomy, care susține acest plan, a declarat despre suma de 1.600 de lire sterline că: „Este o sumă substanțială. Venitul universal de bază acoperă, de obicei, nevoile de bază ale oamenilor, dar vrem să vedem ce efect are această sumă forfetară necondiționată asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor, indiferent dacă aceștia aleg să lucreze sau nu.

Societatea noastră va avea nevoie de o formă de venit de bază în anii următori, având în vedere tumultul schimbărilor climatice, al perturbărilor tehnologice și al tranziției industriale care ne așteaptă. Acesta este motivul pentru care construirea bazei de dovezi și implicarea publicului acum este atât de importantă, astfel încât terenul să fie bine pregătit pentru implementarea la nivel național.”

Susținătorii spun că venitul universal de bază (UBI) poate oferi un nivel de securitate economică pentru toată lumea. Acesta este văzut ca o potențială soluție la insecuritatea de pe piața muncii, în timp ce alții spun că este costisitor și că sprijinul ar trebui să fie direcționat.

Proiecte pilot similare sunt deja în curs de desfășurare în alte țări. În Țara Galilor, guvernul descentralizat derulează un program prin care plătește 1 600 de lire sterline pe lună, timp de doi ani, tinerilor care părăsesc sistemul de îngrijire. Acesta spune că va prezenta un raport cu privire la rezultate după ce se va încheia procesul de testare.

În 2020, peste 170 de parlamentari și colegi au îndemnat guvernul să introducă un venit de bază universal pentru a „a oferi tuturor sprijinul financiar de care au nevoie pentru a-și asigura ei înșiși și familiile lor” în timpul pandemiei de coronavirus.

Sursa foto: pixabay.com

Exit mobile version