Site icon Editia de Dimineata

Baraje antitanc în centrul Iașului

Din fericire nu este vorba decât de artă, deși la baza acestei întâmplări stau efectele crude ale războiului.

Cercul Mişcător, instalaţie-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev în luna martie, este expusă în centrul Iaşiului, în perioada 20-30 mai, în cadrul unui eveniment dedicat industriilor creative româneşti.

Instalaţia este compusă din 16 baraje antitanc, similare celor folosite lunile trecute, la Mariupol sau Kiev.

Proiectul Manifest of Now, parte a RCW 2022, este amplasat în Piața Unirii. Autoritățile locale vor decide unde o vor muta, permanent, după festival.

Pericolul este aproape!

„Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenţioneze pe cei care trec pe lângă ea şi să-i îndemne la un moment de meditaţie asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecţie a Iaşiului. Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace. Dorinţa artistului a fost ca, la sfârşitul evenimentului, instalaţia să fie dezmembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate oraşului Iaşi”, a declarat curatoarea expoziţiei, Marlene Herberth.

 

Foto: Dragoș Vasile

 

Exit mobile version