Site icon Editia de Dimineata

Bărbaţii vor beneficia de concediu paternal la naşterea fiecărui copil

Bărbaţii vor beneficia de concediu paternal la naşterea fiecărui copil, nu doar pentru primul născut.

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanţă de urgenţă prin care se prelungeşte inclusiv perioada acestui concediu.

Astfel, actul normativ prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu  încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Documentul adoptat azi de Guvern extinde și durata actuală a concediului paternal: de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum.

În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării  concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.

Totodată, se asimilează lucrătorilor și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006.

Exit mobile version