Site icon Editia de Dimineata

Barbie lansează 6 păpuși noi dedicate femeilor din sistemul medical care au luptat împotriva Covid-19

Cea mai cunoscută companie producătoare de păpuși din lume, Mattel, a ținut să onoreze efortul depus de femeile angajate în sistemul medical din întreaga lume în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Pentru șase dintre acestea, a fost creată câte o păpușă Barbie care le seamănă, scopul acestora fiind să inspire generațiile actuale și viitoare în privința impactului pozitiv pe care îl pot avea femeile în cazul unui dezastru precum cel pandemic.

Păpușa care primește cea mai multă atenție din partea presei este cea dedicată profesoarei Sarah Gilbert, experta în vaccinologie care este responsabilă pentru crearea vaccinului AstraZeneca în cadrul Universității din Oxford.

Gilbert are multe merite științifice, dar acum se află lângă Beyonce, Marylin Monroe sau Eleanor Roosevelt, căci primește o păpușă creată după chipul și asemănarea ei, scrie France24.

Dr. Gilbert a declarat într-un interviu acordat publicației The Guardian că i s-a părut ciudat să existe o Barbie creata după chipul și asemănarea ei însă își dorește că păpușă să inspire fetele tinere să fie interesate și implicate în știință, tehnologie, inginerie și matematica: „Sper să arate copiilor că există cariere de care nu au auzit până acum, precum cea de vaccinolog”.

Au fost alese femei din 5 țări de pe 4 continente diferite, două dintre acestea sunt din SUA și câte una din Canada, Marea Britanie, Brazilia și Australia.

Amy O’Sullivan a inspirat una dintre păpuși după ce, la începutul anului 2020 a tratat primul pacient de Covid-19 din spitalul Wyckoff din Brooklyn, New York, unde activează că asistenta medicală de peste 18 ani. Pe parcursul anului trecut, O’Sullivan a contractat virusul și a fost intubată pentru câteva zile. Ulterior, s-a vindecat și a continuat să îngrijească pacienții de la terapie intensivă. La finalul anului, revista TIME a inclus-o în lista celor mai influenți oameni din 2020, într-un articol scris de Katie Couric.

O păpușă i-a fost dedicată și doctoritei Audrey Sue Cruz din Las Vegas care s-a coalizat cu alti medici de origine asiato-americană pentru a lupta împotrivă discriminării rasiale în spitale, dar și în cadrul comunităților din jurul lor. Împreună au creat organizația Stop AAPI Hate care a încercat să informeze, să educe și să oprească violentele și stereotipurile declanșate împotriva americanilor de origine asiatică.

Momentul care a stârnit o agresivitate intensă asupra comunității lor a fost după ce fostul președinte Donald Trump a fost folosit expresia rasistă „virusul chinez” la începutul pandemiei.

Păpușile vor fi disponibile la vânzare numai în magazinele Target din SUA pe parcursul lunii august iar 5$ din prețul fiecărei păpuși vândute vor fi donati către o organizație caritabilă care ajută copii. În același timp, în colecțiile Bărbie disponibile la nivel global există deja păpuși costumate în doctorite, paramedici și asistente medicale.

Dr. Chika Stacy Oriuwa din Canada vă primi, la rândul ei, o păpușă Bărbie dedicată pentru activismul și munca depuse împotriva rasismului din sistemul de sănătate. Oriuwa este rezidentă în secția de psihiatrie la Universitatea din Toronto și a vorbit deschis despre barierele care i-au fost impuse în primul an de facultate medicală din cauza faptului că era singura studentă afro-americană.

Dr. Jaqueline Goes de Jesus este o cercetătoare în domeniul biomedical care este creditată pentru descoperirile făcute în identificarea variantelor de Covid-19 din Brazilia. Rezultatele ei i-au influențat pe cei care au creat vaccinul pentru varianta venită din Wuhan să înțeleagă mai bine aspectele complexe ale virusului.

A cincea păpușă Bărbie îi este dedicată doctoritei Kirby White din Australia, medic general și fondatoarea a inițiativei „Uniforme pentru doctori”. Împreună cu un partener de afaceri a creat uniforme reutilizabile de protecție împotriva Covid-19 și le-a expediat în mai multe zone din Australia care au fost profund afectate de pandemie, în special în zone în care resursele erau epuizate.

În ultimii ani, compania Mattel a încercat să repare imaginea negativă creata de cei care o acuză că a stabilit o imagine nerealistă a femeilor. Astfel, au fost create păpușile Barbie politician, pompier, doctor sau astronaut dar și o reprezentare mai diversă în privința nuanței pielii.

În 2016, au fost lansate trei modele noi de Barbie care reprezintă diferite siluete și forme, minione sau înalte. Anul următor a apărut prima Barbie care poarta hijab, fiind inspiraă de o jucătoare de scrimă care a purtat vălul islamic la Jocurile Olimpice.

Exit mobile version