Site icon Editia de Dimineata

Basm sau coșmar? Au cumpărat case cu 1 euro în Italia, apoi a lovit COVID-19. Poveștile străinilor blocați de pandemie

Mussomeli, Sicilia: Acest oraș cu vârful de deal de pe insula Siciliei este una dintre numeroasele locații din Italia care oferă case cu prețuri bune pentru a atrage noii rezidenți și a inversa tendințele populației în scădere.

Mussomeli, Sicilia: Acest oraș cu vârful de deal de pe insula Siciliei este una dintre numeroasele locații din Italia care oferă case cu prețuri bune pentru a atrage noii rezidenți și a inversa tendințele populației în scădere.

Când orașele italiene au început să ofere case de vânzare cu puțin mai mult de 1 dolar, au inspirat grămezi de visători, care se și imaginau într-un colț îndepărtat al Italiei, renovând casele precum în emisiunile TV și trăind în micul lor Paradis.
Deși cheltuirea a câtorva mii de dolari în plus pentru renovarea proprietății a fost, de obicei, parte din afacere, aceasta a fost îndulcită de perspectiva unei noi vieți într-un loc idilic într-o țară frumoasă.

Mussomeli este situat pe un vârf de deal din Sicilia.

Și a venit criza

Dar coronavirusul a lovit, plonjând lumea în criză, cu Italia printre țările cele mai afectate.
Ce se întâmplă atunci când ești pus în carantină într-o casă care se prăbușește pe tine într-un sat îndepărtat, unde abia vorbești limba și nu poți ajunge acasă la cei dragi? Viața devine repede un coșmar?
Poate surprinzător, având în vedere greutățile care au urmat, răspunsul pare să fie nu.

Blocați, dar nu dezolați

CNN a stat de vorbă cu câteva persoane care au cumpărat o parte dintre casele italiene oferite la prețuri de nimic de către municipalitățile care doresc să contracareze tendințele de scădere vertiginoasă a populației.
CNN i-a găsit simțindu-se încântați și dornici să își finalizeze remodelarea proprietății și să își trăiască visul italian.

Experiență negativă?

În ciuda evenimentelor tragice din această țară, se pare că în Italia nu a fost o experiență atât de negativă pentru cei care au făcut acest pas.

Criza provocată de coronavirus i-a făcut să aprecieze și mai mult frumusețea satelor rurale din Italia – atât de mult încât unii caută să investească în proprietăți mai ieftine.

La Mussomeli

Un artist din Miami, Alvaro Solorzano, este în prezent blocat în Mussomeli, un oraș pitoresc din insula sudică a Siciliei, unde anul trecut a achiziționat două proprietăți ieftine – una dintre ele care costă doar un euro sau puțin peste un dolar.
În martie a sosit împreună cu soția, fiul și iubita fiului său pentru a începe renovarea caselor. Ceilalți trei s-au întors la Miami, iar Solorzano trebuia să îi urmeze câteva săptămâni mai târziu, dar apoi zborul său a fost anulat.
„Am pierdut șirul timpului. Am venit aici împreună și am sfârșit prin a trăi carantina în Mussomeli de unul singur, fără niciun mobilier doar un pat și un televizor și cu nimeni cu care să vorbesc”, a povestit el pentru CNN. „Asta a fost cel mai greu. Dacă soția sau fiul meu ar fi fost cu mine, ar fi fost altceva.”

Una dintre proprietățile lui Solorzano din Mussomeli.

Aproape locuibilă

Solorzano stătea la o pensiune, dar atunci când aceasta s-a închis din cauza restricțiilor impuse  de Covid-19, a fost forțat să se mute în cea mai puțin dărăpănată dintre cele două proprietăți ale sale, care era aproape locuibilă.
De atunci, își omoară timpul uitându-se la televizor, învățând limba italiană, mergând la supermarket („cea mai frumoasă parte a zilei”) și vorbind la telefon cu familia.

A profitat de situație

Încetul cu încetul, el a profitat la maxim de situație, reparat și zugrăvit pereții casei.
„Am făcut lucruri mărunte, dar m-a ajutat să folosesc timpul, așa că atunci când fiul meu și prietena lui vor reveni acasă vor fi gata”, spune el. „Din fericire, magazinul de hardware din oraș a fost întotdeauna deschis și sunt atât de bucuros că am cumpărat două proprietăți și nu doar casa de un euro, deoarece nu are apă și nici electricitate.”

Ajutorul vecinilor

În ciuda unor greutăți inițiale, spune că noii săi vecini l-au ajutat pe tot parcursul procesului.
„Primele două nopți au fost groaznice”, spune el. „Era frig, m-am culcat cu geaca deasupra pijamalelor, dar apoi vecinii au fost grozavi. Nu pot să mă plâng. Mi-au dat încălzitoare și chiar mi-au oferit pături, puteam folosi internetul lor.”
„Au continuat să mă verifice, mi-au adus tone de mâncare pentru Paște, care mi-au ajuns pentru trei zile. Nu știu ce aș fi făcut fără ei.”

Solorzano a primit de la vecinii săi prăjituri de Paști.

Castelul fermecat

Mussomeli, înconjurat de caprifoi și eucalipt, se mândrește cu una dintre cele mai uluitoare fortărețe din Italia, cunoscută sub numele de Castelul fermecat, care se agață ca un păianjen pe o stâncă ascuțită.
Terenurile agricole fertile verzi sunt punctate cu mine vechi de sulf, sanctuare, necropole romane și urme de așezări primitive.
Numele orașului înseamnă „Dealul Mierii” în latină.

Îi știe pe toți pe nume

Dar pentru Solorzano cele mai dulci atracții ale locului sunt rezidenții săi primitori. „Sunt minunați, cunosc pe toată lumea pe nume”, spune el.
La început a fost greu, recunoaște el, întrucât nu a avut nimic de făcut. „A fost groaznic, doar că stau acasă, simțeam că sunt uneori în închisoare”.
Acum se bucură să poată discuta cu localnicii și să se plimbe până la punctul de vedere al lui Mussomeli, unde se poate așeza pe o bancă și se poate bucura de aer curat și panorame montane.

Acum îi cunoaște pe toți pe nume

Zboruri anulate

Ca pictor, Solorzano spune că i-ar fi plăcut să facă niște lucrări de artă, dar din cauza carantinei nu a putut găsi o paletă sau o pânză.
„Muncesc din greu pentru a încerca să mă întorc acasă, dar un zbor pe care l-am rezervat recent a fost, de asemenea, anulat, așa că nu știu când mă voi întoarce în Statele Unite”, spune el. „Vreau să mă întorc înainte de Ziua Tatălui din iunie. Am ratat deja atât de multe sărbători pe care le-aș fi putut petrece cu familia.”

Iubește și mai mult Mussomeli

Carantina siciliană a lui Solorzano l-a făcut să iubească și mai mult Mussomeli. Procesul, în loc să fi omorât entuziasmul pentru aventura sa de a achiziționa o casă cu un euro, a alimentat dorința de a achiziționa o a treia clădire abandonată.
„Îmi place acest oraș și îmi plac oamenii, care chiar dacă nu te cunosc, te ajută. Este ca și cum ai fi într-o altă lume. Nu ai asta în Statele Unite”.

Brazilianul și afacerile imobiliare

Omul de afaceri brazilian Douglas Roque este un alt cumpărător de casă în pericol de prăbușire, al cărui entuziasm de a începe o viață nouă a fost tulburat de coronavirus.
Roque se afla în Fabbriche di Vergemoli, Toscana, supraveghea renovarea unei locuințe a unei ferme de un euro, când a venit carantina, iar zborul său înapoi acasă a fost anulat.

Brazilianul Douglas Roque

Ar fi fost pe drumuri

Împreună cu prietenul său brazilian-italian Alberto Da Lio, ambii din Sao Paulo, cei doi erau în oraș pentru a vedea potențialul de achiziționare a unei întregi zone abandonate pentru alți cumpărători brazilieni.
Dacă nu ar fi putut să stea la casa familiei lui Da Lio, lângă Veneția, cu hotelurile din Vergemoli închise și locuința achiziționată total nelocuibilă, nu ar fi putut să plece nicăieri, spune Roque.

Sălbăticie

Fabbriche di Vergemoli este un grup de cătune împrăștiate în pădurea protejată de patrimoniu UNESCO în Alpi. Zona este punctată cu ruinele locuințelor minerilor abandonate, copleșite de vegetație. În multe zone se pot ajunge doar pe jos.
Ferma dărăpănată cu trei etaje a lui Roque, care are o pivniță cu butoaie vechi de vin, este situată în vecinătatea Doganei, unde se află un pârâu curat sub un pod pitoresc și vechi.
„Am fost pe punctul de a începe renovarea și apoi totul a fost blocat”, spune Roque. „A fost groaznic, zborul nostru de întoarcere a fost anulat și am avut probleme cu consulatul brazilian.

Consecințele șederii prelungite

„Am venit aici în februarie pentru renovarea casei mele, toate documentele au fost făcute. Familia mea este în Brazilia, unde cazurile de infectare cu noul coronavirus s-au înmulțit. Sunt îngrijorat pentru ei și sunt îngrijorați pentru mine. ”

Roque încearcă să cumpere alte case din sate pentru colegii brazilieni.

Cei doi prieteni au fost nevoiți să facă față și consecințelor unei șederi prelungite:  dificultățile limitei lunare ale cardului de credit și schimbările sezoniere de îmbrăcăminte, întrucât au ajuns iarna și acum este primăvară (din fericire, au găsit niște haine mai subțiri la Da Lio).

În timp ce așteaptă să se reia traficul aerian global, Roque este nerăbdător să pună din nou piciorul în Vergemoli imediat ce autoritățile italiene ridică restricțiile de circulație între regiuni – o mutare așteptată la începutul lunii iunie.

Merge înainte

„În tot acest timp am încercat să lucrez la proiectul meu online, contactând companii de construcții și făcând legătura cu alți cumpărători, prieteni și rude braziliene interesate să cumpere proprietăți în Vergemoli, dar care nu pot călători acum. Sper să finalizez totul în curând. „
Roque spune că a ales Vergemoli din toate locurile din Italia pentru a cumpăra o casă de un euro pentru că, în ciuda a tot ce s-a întâmplat, rămâne o destinație de vis.
„Toscana este o regiune minunată și mari orașe istorice și artistice sunt în apropiere. Este locul perfect.”
Exit mobile version